Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea joi, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol, arată CNA.
Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.
Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
CNA:
„Membrii Consiliului își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular. Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”, mai scrie CNA.
Reacția CNA vine după ce jurnaliștii români prezenți la Consiliul JAI au fost ținuți la distanță de ministrul austriac de interne, în timp ce dădea declarații doar presei austriece.
Jurnalistul TVR, Lucian Pîrvoiu, a publicat imaginea în care arată cum doi bodyguarzi ai ministrului austriac de interne ține la distanță jurnaliștii români, în timp ce vorbește doar presei din Austria.
Și jurnalista Maria Moiș a reacționat, după gestul ministrului austriac de interne.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 09.12.2022, 15:02
Este de înțeles că, după atâtea amenințări din direcția României, orice român este văzut acum ca un potențial terorist. Discursurile amenințătoare românești, unele provenite de foarte de sus, au creat această alergie anti-românească. Au avut exact ce-au căutat. Reflexele securiste n-au dispărut încă din România, în mod evident.