În cadrul ediției din 25 martie a emisiunii moderate de Marina Almășan, a fost interpretat cântecul folk „Olguța gelofila” de către solistul Daniel Iancu, care a fost catalogat de Dorina Rusu, membră a CNA, drept „un moment de proastă inspiraţie”.
Subiectul acesta a mai fost discutat de CNA în alte două şedinţe ale lunii trecute.
„În cadrul ediției din 25.03.2023 au fost două momente (cântecul folk «Olguța gelofila», interpretat de Daniel Iancu și, respectiv, o glumă a prezentatoarei referitoare la motivul pentru care căsătoriile din India sunt «cele mai trainice de pe mapamond«»), la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului («Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice»)”, a precizat instituția, într-un mesaj publicat pe Facebook, în care explică decizia luată.
Cum s-a apărat Marina Almăşan
„Să ştiţi că m-am frământat mult după întâlnirea noastră trecută, pentru că nu m-am simţit deloc confortabil analizându-mă prin prisma dumneavoastră şi înţelegând că ceea ce am făcut cu buna credinţă s-a înţeles cumva, nu neapărat greşit, dar s-a înţeles altfel decât am vrut eu să transmit… La televizor, în general nu se mai uită tineri. La TVR din păcate nu prea se mai uită nimeni, nici tinerii, nici adulţii sau foarte puţini”, a explicat Marina Almășan.
„Eu fac eforturi disperate de a încerca să găsesc o formulă prin care să transmit educaţia îmbrăcând demersul meu într-un ambalaj care să poată fi vândut. Uitându-ma pe graficele de audienţă şi observând că audienţa medie la întregul canal este de 0,3 %, adică o treime dintr-un om se uită la programe, şi sunt disperată. Poate din acestă dorinţă şi acest exces de zel al meu de a face ca demersul meu educativ să ajungă la cineva, nu să ajungă la zero oameni, poate că am făcut-o mai colorată decât s-ar aştepta lumea la un program al postului public”, a mai spus moderatoarea TVR.
Cristina Pocora: „Televiziunea publică nu trebuie să facă audienţă cu orice preţ”
„Chiar dacă este emisiune de divertisment, discuţiile sunt serioase pe tema aceasta”, a spus Dorina Rusu, în ședința CNA de marți.
La rândul său, Cristina Pocora, o altă membră a instituției, a precizat: „Cred că trebuie să avem o atitudine, un răspuns la poveste acesta cu cântecelul. Este TVR, este un subiect greu. Oricât de simpatic ar fi cântăreţul, oricât de mult ne-am dori audienţă, eu nu consider că televiziunea publică trebuie să facă audienţă cu orice preţ. Dezbaterea este foarte sănătoasă, e foarte bine venită, dar versurile şi toată povestea pe care o spune cântecelul nu mi se par potrivite pentru televiziunea naţională şi nici pentru altă televiziune.”
Dorina Rusu a adăugat: „Îmi pare rău, pentru că îmi dau seama de intenţiile emisiunii şi în contextul dat chiar îmi pare rău. Îmi dau seama că este un moment de proastă inspiraţie.”
În ședința precedentă, Adriana Păpureanu, reprezentanta postului public de televiziune, a apărat emisiunea, spunând: „Autorul este cunoscut pentru melodiile lui care sunt ironice. Aici nu face altceva decât să ironizeze faptul că tinerii îşi încep viaţa sexuală devreme”.
Ce spun versurile melodiei „Olguța gelofila”
Iată câteva dintre versurile cântecului folk „Olguța gelofila”, interpretat de Daniel Iancu:
„Gelu este-n prag de-nsurătoare.
Gelu vrea să ia o fată mare.
Merge prima dată la ASE,
Însă bila tot acolo e!
Gelu totuşi vrea o fată mare.
Alege-o gradiniţă la-ntâmplare.
Olguţa e cu alţi copii la joc,
Şi Gelu se gândeşte: «Am noroc!».
O mângâie pe creştet şi îi spune foarte blând,
Că vrea să o educe şi s-o vadă el crescând,
Şi când Olguţa o să facă opşpe şi ceva,
O să se-nsoare-ntr-un final cu ea.
Fetiţa noastră-ncepe să bocească.
Geluţu-ncearcă să o linistească.
Ce credeţi că-l întreabă-atunci Olguţa?
«- Cum nene, pân atuncea.. nimicuţa?»
Degeaba Gelu-i spune lui Olguţa,
Că nu e bine sa te joci cu focu,
Nepăsătoare Olga se dă huţa,
Iar Gelu-şi zice: «M-a lăsat norocu»!„