Prin actul normativ al CNAS se mai propune prelungirea și prorogarea unor termene, precum și reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență.
Potrivit unui comunicat al CNAS, măsurile au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane.
Proiectul de lege mai prevede că serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul și tratarea cazurilor de infecții cu noul COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență.
Cheltuielile pentru toate aceste îngrijiri medicale și medicamente se suportă din bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate, se mai arată în comunicatul CNAS.
Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.
Pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost- volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro