Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că amplasamentul unei instalații de depozitare a deșeurilor radioactive din Kiev a fost lovit de rachete, fiind al doilea incident de acest gen. Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care și cel de la Cernobîl.

În acest context, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis că depozitul nu a fost avariat și că măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiațiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio amenințare pentru public.

Totodată, potrivit CNCAN, depozitul de la Kiev care a fost lovit de rachete conține deșeuri rezultate din utilizarea surselor de radiații în medicină, cercetare și industrie, care au o radioactivitate scazută, iar instituția „monitorizează continuu evoluția situației” și discută cu instituțiile internaționale și naționale.

Iar „pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare”, a mai informat CNCAN, în timp ce Guvernul condus de Nicolae Ciucă a transmis că, din măsurătorile efectuate, „nu sunt creșteri de radioactivitate”.

Fosta centrală atomică de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi, 24 februarie în mâinile armatei ruse care a invadat Ucraina. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care nu prezintă niciun pericol pentru România, potrivit autorităților române.

Azi, 27 februarie, s-a intrat în a patra zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei șef este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News