„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național”, a transmis CNCAV.
Instituția a mai precizat că „dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice”.
„Încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate”, mai transmite CNCAV.
În plus, CNCAV și-a manifestat susținerea și i-a încurajat pe cei afectați de astfel de acțiuni să sesizeze autoritățile pentru a se putea lua măsurile și sancțiunile potrivite: „Ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național. Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”.
DSP Iași o acuză de zădărnicirea combaterii bolilor
Prima măsură luată de autorități după evenimentele de sâmbătă aparține Direcției de Sănătate Publică Iași, care a precizat miercuri, pentru Libertatea, că a depus o plângere penală pe numele senatoarei Diana Șoșoacă.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a precizat că a trimis plângerea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acuzând-o pe Diana Șoșoacă de faptul că a încălcat dreptul de acces la sănătate al cetățenilor și că a zădărnicit implementarea măsurilor de combaterea a răspândirii bolilor.
„Până la urmă, ea nu i-a lăsat pe oameni să se vaccineze acolo. Am trimis plângerea la Înalta Curte, la Parchet, și așteptăm să vedem decizia autorităților. Rămâne să vorbim cu primarul de la Răchiteni să organizeze din nou o adunare, să mobilizeze oamenii, iar noi o să trimitem din nou o echipă”, a explicat Vasile Cepoi pentru Libertatea.
Directorul DSP a explicat că este cu atât mai gravă situația, cu cât solicitările de trimitere a echipelor în mediul rural sunt din ce în ce mai rare, iar o astfel de oportunitate nu trebuie ratată, chiar dacă nu se vaccinează foarte multe persoane.
„Nu prea primim multe astfel de solicitări, din păcate – dacă ar fi una pe săptămână, ar fi bine. Avem echipe trimise la evenimente în Iași, în zone aglomerate, unde sunt persoane, dar în mediul rural este greu să îi aduni pe oameni. Am avut echipe trimise care s-au întors așa cum au plecat, dacă au vaccinat 1-2 persoane. De principiu, folosim serul de la Johnson&Johnson”, a precizat Vasile Cepoi.
Colegiul Medicilor cere protecția personalului medical
Și Colegiul Medicilor a reacționat după evenimentele de sâmbătă.
„Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general. Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România lansează un mesaj public: Echipele de medici și personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum și în orice altă activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să își exercite atribuțiile, iar acestea, la rândul lor, să își desfășoare activitatea cu profesionalism si implicare pentru binele pacienților și al societății în general”, a transmis Colegiul Medicilor, într-un comunicat postat pe Facebook.
„Există voci pro și contra – un drept pe care se bazează democrația – însă în permanență trebuie să existe respect reciproc și nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfășurarea unui act medical, indiferent care este acesta. De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităților să asigure protecția personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare”, a mai precizat Colegiul Medicilor.
Diana Șoșoacă, senatoare de Iași, alături de un grup de protestatari, a oprit, sâmbăta trecută, o caravană de vaccinare care fusese chemată de autoritățile locale în comuna Răchiteni, din județul Iași, pentru a imuniza 12 persoane netransportabile. Din cauza acțiunile senatoarei, DSP nu a putut să imunizeze sătenii și a trebuit să îi direcționeze spre alte centre din apropiere.
Contactată de Libertatea, Diana Șoșoacă a susținut că sătenii i-au cerut să intervină pentru că localitatea ar fi carantinată și nu sunt lăsați să iasă din case. Prefectura Iași a transmis că în niciun sat din comuna Răchiteni nu s-a instituit carantină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro