„UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienţi care aşteaptă. Ce aşteaptă? Şanse pentru a lupta pentru propriile vieţi”, susţin reprezentanţii CNCAV, care au postat pe Facebook şi fotografii de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Aceștia spun că numărul celor care trebuie să primească tratament de urgență este mai mare decât capacitatea de primire a spitalului.
„18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2. Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
Medicii atrag atenția că mulți dintre pacienți se prezintă târziu la spital. „În imaginile 3 și 4: Examenul CT pulmonar al unei paciente de 71 ani, nevaccinată pe motiv că are diabet. A stat acasă o săptămână și a venit în ultimul moment. A fost adusă cu saturație de 45, «corectată» până la 74 cu 15 l de O2. PO2 normal minim admis: 70. 95% afectare pulmonară și este nefumătoare”, se mai arată în postare.
Situație este dificilă și în Timișoara, unde la Spitalul Victor Babeș s-a înființat o nouă secție de pre-terapie, după ce numărul pacienților a crescut.
„Din păcate, în fiecare zi crește numărul pacienților care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60-70 și uneori chiar și de 80 la sută și care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supraviețuiesc. Am fost nevoiți să deschidem acestă secție, întrucât Terapia noastră este mică și nu facem față.(…) Ceea ce nu putem asigura acolo, dar sperăm ca niciun pacient să nu aibă nevoie, este procedura de intubare”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Dr. Victor Babeș” Timișoara pentru ziarul local Tion.
Numărul cazurilor de COVID a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Vârful săptămânii trecute a fost sâmbătă, când autoritățile au anunțat peste 7.600 de cazuri noi.