”În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani”, a anunțat CNCAV.

Rapel la două luni

Reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinare au precizat că există ”posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice” și că ”intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, declarase miercuri că în cursul acestei săptămâni se va stabili intervalul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

Gheorghiță a mai spus că vor fi 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, unde se va administra serul AstraZeneca, și că în februarie România va primi 800.000 de doze.

„Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie”, a spus Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani.

Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser persoanelor de peste 18 ani. Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu AstraZeneca, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.

Prima decizie în acest sens a fost luată pe 28 ianuarie de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.

Totodată, Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul AstraZeneca din cauza ”datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.

Cum acționează serul de la AstraZeneca

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia Europeană a verificat toate elementele care susțin autorizarea introducerii pe piață a vaccinului AstraZeneca și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este compus dintr-un virus inofensiv, care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19.

Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News