Parte din lotul ABV2865 au ajuns în Suceava și la Timișoara, unde mai multe persoane au fost deja vaccinate cu acesta.
„Decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, se arată în comunicatul transmis, joi seara, de CNCAV.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.
„În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. a.c. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, se mai arată în comunicat.
Măsurile luate de autorități
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4.257 de doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.
După transmiterea acestui comunicat, urmare a consultărilor CNCAV cu AstrsaZeneca, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut precizări legate de vaccinul AstraZeneca, dar și despre alte aspecte legate de campania de imunizare, la Digi24.
Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță la Digi 24
- Nu există un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la compania de la AstraZeneca și aceste evenimente (tromboembolitice, adică formarea de trombi pe vasele de sânge – n.r.) raportate la nivel european. Sunt 30 de cazuri de evenimente tromboembolice din 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca.
- Această frecvență este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populației generale nevaccinate, deci nu sunt semnale că există o incidență mai crescută a acestor evenimente față de populația nevaccinată.
Ca atare, Agenția Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, spune că se recomandă continuarea vaccinării cu acest timp de vaccin, ținând cont că, la acest moment, beneficiile depășesc riscurile care sunt atribuite acestui timp de vaccin.
Dr. Valeriu Gheorghiță:
- Se vor continua toate aceste evaluări și se încurajează aspectul care ține de monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse atât în România, cât și în statele membre ale UE. Toate aceste evenimente trombotice vor fi evaluate și din datele noastre, în următoarea săptămână va fi făcută o concluzie și va fi transmisă tuturor.
- Sunt 17 țări membre care au primit doze din acel lot inițial AVV5300, menționez că România nu a primit doze din acel lot, iar din acest punct de vedere, fiecare țară a decis în nume propriu să ia anumite decizii.
- Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate, ele vor fi păstrate în condiții de respectare a lanțului de frig și în momentul în care vom avea o concluzie a EMA se va decide ce se va întâmpla cu ele.
- Activitatea de vaccinare cu acest timp de vaccin continuă, decizia pe care România a luat-o în baza întrunirii pe care am avut-o cu experții din cadrul Ministerului Sănătății, INSP etc. Am decis ca soluție de maximă precauție suspendarea temporară a acestui lot.
- La acest moment, eu am solicitat reprezentanților companiei să ne pună la dispoziție datele care ne spun câte doze din acest lot ABV2856 au fost distribuite la nivel european, dacă mai sunt și alte țări care au pus în carantină dozele.
- Nu trebuie să intrăm în panică în acest moment, pentru că nu este cazul. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență.
Precizările vin după ce, joi, Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după două decese înregistrate în Sicilia. Este vorba despre persoane imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. Nu există, au precizat autoritățile italiene, nicio legătură confirmată între vaccin și decese, însă vaccinarea a fost oprită din precauție.
O parte dintre aceste doze au ajuns în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser.
Una dintre persoane, din Suceava, contactată de Libertatea, susține că se simte bine după vaccin. O alta, din Timișoara, spune că a avut o stare febrilă după inoculare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro