„Persoanele nevaccinate au avut o rată de infecție de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulația Delta și de 4.6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienței brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreună, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital și de la 91% la 78% pentru prevenirea infecției”, precizează studiul realizat în vara anului 2021 pe adulți din 13 state și orașe din America.

Eficiența vaccinurilor

Studiul subliniază că în ciuda faptului că varianta Delta, mai contagioasă, a devenit dominantă, vaccinurile continuă să fie foarte eficiente în prevenirea spitalizărilor și a deceselor în urma infectării.

„Alte două studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai marcată la persoanele mai în vârstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație între scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate și alte variabile neluate în calcul”, subliniază CNCAV.

Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID în rândul adulților cu vârsta sub 75 de ani și 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.

Beneficiile vaccinării

CNCAV subliniază, în final, că vaccinarea este singura soluție pentru a învinge pandemia și amintește principalele beneficii pe care le oferă vaccinarea:

  • vaccinurile reduc semnificativ riscul de infecție;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de deces;
  • vaccinurile împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare până duminică, 3 octombrie, în România, au primit prima doză de ser anti-COVID 5.603.563 de persoane, iar 5.421.148 au îndeplinit schema completă de imunizare. Alte 166.832 au făcut și doza trei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News