Începând din data de 10 septembrie și până acum, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut constant, cu excepția zilelor de duminică, 12 septembrie, și luni, 13 septembrie, când au fost raportate sub 2.300 de cazuri, în condițiile în care în zilele de weekend sunt prelucrate mai puține teste decât în restul săptămânii. Concret, de la 2.530 de cazuri, raportate în ziua de 10 septembrie, România a ajuns astăzi, 18 septembrie, la 5.388 de îmbolnăviri.
În același interval, numărul pacienților infectați cu coronavirus internați în secțiile de terapie intensivă a crescut de la 543 la 798.
În ceea ce privește situația deceselor, dacă în ziua de 10 septembrie, autoritățile anunțau că 43 de persoane au murit din cauza COVID-19, în bilanțul de astăzi au fost raportate 97 de morți, cel mai mare număr din ultima săptămână.
Potrivit analizei CNCCI, în intervalul 9 – 17 septembrie a crescut și numărul localităților în care rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori. 49 de localități din țară se aflau în această situație în data de 9 septembrie, în timp ce pe 17 septembrie numărul acestora ajunsese la 115. Cele mai multe astfel de localități se află în județele Satu Mare (17), Timiș (11) și Bistrița-Năsăud (9).
Totodată, în acest moment, 8 localități din țară sunt în carantină. Este vorba despre 7 localități din județul Satu Mare (Bătarci, Bixad, Cămârzana, Călinești Oaș, Gherța Mică, Târșolț și Turț) și localitatea Șeica Mică din județul Sibiu pentru care măsura se aplică până la finalul zilelor de 25, respectiv 26 septembrie.
Dintre aceastea, cea mai mare rată a incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus a fost înregistrată în comuna Târșolț, care ajunsese până la 14,52 cazuri la mia de locuitori în data de 12 septembrie. Direcția județeană de Sănătate Publică propusese carantinarea pe 10 septembrie, când rata incidenței era de 12,31 la mie. Sâmbătă, 17 septembrie, aceasta ajunsese la 13,88 la mia de locuitori.
Câte paturi de ATI pentru pacienții COVID există în România
Din analiza CNCCI mai reiese că, în prezent, la nivel național, există 959 de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19, dintre care 176 se află în București. Noi paturi de terapie intensivă vor fi operaționalizate în perioada următoare la Spitalul militar Ana Aslan și la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.
În ultima săptămână a crescut și numărul persoanelor care s-au prezentat la Unitățile de Primiri Urgență ale spitalelor, comparativ cu săptămâna anterioară. În intervalul 1 – 8 septembrie, din cei 3.154 de pacienți care au mers la UPU, 735 au primit confirmarea infectării cu coronavirus, în timp ce în săptămâna 10 – 17 septembrie, din 4.979 de persoane care au ajuns la UPU, 1.822 au fost testate pozitiv.
Sursa citată amintește și că, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), 95,2% din decesele înregistrate în intervalul 6 -12 septembrie, au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă. Iar 77,6% din cazurile confirmate în același interval au fost înregistrate la persoane nevaccinate anti-COVID. Ț
De asemenea, de la începutul pandemiei și până în prezent, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro