Colegiul director al CNCD a decis să amendeze cu 5.000 de lei Muzeul Municipiului București, Fundația Centrul Cultural Art Society și pe curatoarea britanică Ruth Hibbard, pentru expoziția „Nimfe și Zombi”, organizată de Art Safari la Palatul Dacia-România între 30 iunie și 10 septembrie 2023.

Artistul Paul Baraka, cel care a realizat lucrările, a primit un avertisment.

Lucrările, care au inclus o instalație în care Iisus este răstignit în boxeri și poartă coarne de cerb, precum și o lucrare în ulei pe pânză în care sunt folosite elemente din icoana cu Fecioara Maria și Pruncul, au stârnit critici dure în spațiul public, venite inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Române.

„Cât de departe se poate merge oare cu siluirea artei, compromiterea «artistului», nesimțirea spirituală, obscenitatea vizuală și batjocorirea purității dumnezeiești întrupate în Hristos sau Sfânta Fecioară Maria? Dar și cu batjocorirea oricărui alt simbol sacru al oricărei religii din lume. Până la odioasa «blasfemie”, până în bolgia sinistră a «sacrilegiului», scria în septembrie 2023 Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pe Facebook.

Cum explică CNCD sancțiunile

Csaba Ferenc Asztalos, directorul CNCD, a explicat că în urma mai multor ședințe de deliberări s-a ajuns la concluzia, cu un vot de 9 la 2, că s-a depășit limita libertății de exprimare, pentru că expoziția aduce atingere sentimentelor religioase ale unei părți importante a populației din România și că prezintă simboluri religioase într-un mod neadecvat.

„Nu sunt convins deloc de soluție, dar e o speță la limită”, a declarat Csaba Ferenc Asztalos, pentru Scena9, precizând că „personal am mers pe avertisment pentru toate cele patru entități”.

Reprezentanții CNCD au mai spus pentru Scena9 că au luat în considerare și intenția artistică, adică textul curatorial și explicația pe care autorul a trimis-o ulterior instituției, însă au pus asta în balanță cu reacțiile din societate în urma expoziției.

Directorul CNCD a mai spus că este în favoarea libertății de exprimare și a libertății de creație, dar cu îndatoriri și responsabilități.

Csaba Ferenc Asztalos a adăugat că această sancțiune nu trebuie interpretată ca un act de cenzură, „ci o decizie care încearcă să traseze o graniță fină, controversată în orice societate, între libertate de exprimare și dreptul la demnitate”.

Reacția lui Paul Baraka

În replică, artistul Paul Baraka a spus că nu și-a „propus niciodată să desacralizez vreun simbol creștin”.

„Faptul că era un Iisus cu coarne de cerb lângă Maria Magdalena spânzurată de cruce, erau niște elemente pe care le folosesc, inspirate oarecum din cumulul meu de experiențe personale. De fapt, este un fel de chemare a divinității, am făcut de multe ori comparația asta un pic exagerată între mine și un Iov modern și îmi plăcea să cred că am parte de o mică revelație, că sunt revelat, nu inspirat”, a explicat Paul Baraka, pentru Scena9.

 
 

Urmărește-ne pe Google News