Convorbirea telefonică dintre președintele SUA Joe Biden și omologul său ucrainean Vladimir Zelenski „nu a decurs bine”, a declarat un înalt oficial de la Kiev pentru CNN. Principala problemă ar fi opiniile diferite ale celor doi în privința „nivelului de risc” al unui atc rusesc.
Casa Albă a contrazis această variantă, susținând că sursele anonime au dezvăluit informații false.
În timpul discuției, pe care oficialul ucrainean a catalogat-o drept „lungă și sinceră”, Biden a avertizat că un atac al Rusiei ar putea fi iminent și că invazia pare a fi acum certă, odată ce pământul va îngheța în luna februarie, potrivit oficialului.
Zelenski a insistat însă că amenințarea Rusiei este „periculoasă dar ambiguă” și că nu este sigur că un atac va avea loc.
Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate Emily Horne a avertizat că informațiile scurse sub acoperirea anonimatului de sursa CNN sunt false. „Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca Rusia să invadeze în februarie. A spus acest lucru public și am avertizat asta de luni bune”, a spus Horne.
Convorbirea a durat în jur de o oră și 20 de minute și a venit la o zi după ce SUA și NATO au prezentat Rusiei răspunsurile lor scrise la revendicările Kremlinului. Răspunsurile cu pricina au respins din start cele mai importante solicitări ale Moscovei – cele privind retragerea NATO din estul Europei – dar au oferit o cale spre dialog, invitând la transparență și control al armamentului pe continent.
Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a disputat la rândul său informația obținută de CNN, spunând că liderul ucrainean și Biden au căzut de acord în privința măsurilor comune pentru viitor.
Oficialul citat de CNN sub acoperirea anonimatului a avut însă altă versiune. Potrivit acestuia, Zelenski l-ar fi îndemnat pe Biden să calmeze tonul mesajelor privind iminența războiului, spunând că există riscul unui impact economic.
De asemenea, Zelenski ar fi spus că serviciile de informații ucrainene văd în mod diferit riscul de conflict.
Liderul de la Kiev a susținut că recentele negocieri de la Paris pe tema conflictului din Donbas reprezintă o veste bună. Zelenski a mai spus că tratativele dintre SUA, NATO și Rusia nu s-au încheiat încă, astfel că diplomația mai are încă șanse.
Atitudinea lui Zelenski, așa cum a fost descrisă de oficialul ucrainean, a fost vizibilă în ultimele săptămâni în vocea mai multor responsabili de la Kiev.
Abordarea calmă a autorităților ucrainene în privința unei eventuale invazii a Rusiei, spuneau zilele trecute analiștii citați de New York Times, se explică prin faptul că, după opt ani de conflict, Kievul pur și simplu calculează riscurile în mod diferit. În același timp, guvernul dorește probabil să calmeze populația și piețele financiare, să nu provoace Rusia, dar și să se asigure că ajutorul militar va continua să sosească dinspre Vest.
Lavrov s-ar putea întâlni din nou cu Blinken
În acest timp, Pentagonul a avertizat că mobilizarea forțelor militare ruse la granițele Ucrainei a continuat să crească, inclusiv în ultimele 24 de ore.
„Continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o acumulare sporită de forțe de luptă, în vestul țării și în Belarus”, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului John Kirby.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunţat de asemenea că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească „într-o perioadă destul de scurtă” de timp.
Din Rusia, informațiile sosite au continuat să fie contradictorii.
Ejednevnaia Gazeta – publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ – a subliniat într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus, a scris agenția de știri DPA, citată de Agerpres.
Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.
Vineri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat încă o dată că, „dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina.
Totodată, potrivit Reuters, Lavrov a apreciat că propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decât cele venite de la NATO în ceea ce priveşte garanţiile de securitate cerute de Moscova, şi a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde acestor propuneri.
Lavrov a mai spus că ar putea avea o întâlnire cu secretarul de Stat american Antony Blinken în următoarele săptămâni.
Joi, Blinken a declarat că a auzit mai multe poziții ale oficialilor ruși privind răspunsurile trimise de SUA și NATO. „Dar răspunsul care contează este cel al președintelui Putin”, a explicat el.