Informațiile dezvăluite de CNN provin din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Hubei.
Documentele au fost oferite presei de un avertizor de integritate și verificate de CNN, pentru veridicitate, cu șase surse independente.
Documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă o privire de ansamblu, fără precedent, asupra informațiilor pe care le aveau oficialii chinezi, dar pe care nu le-au făcut publice niciodată.
Una dintre discrepanțele evidențiate de documentele chineze este cea privind numărul real de cazuri. Exemplu: ziua de 10 februarie 2020.
În ziua cu pricina, autoritățile raportează oficial 2.478 de noi cazuri, care ridică totalul global la 40.000 de cazuri, din care doar 400 sunt confirmate în afara Chinei.
Dar într-un raport confidențial, oficialii din Hubei arată că în aceeași zi, bilanțul real este de 5.918 de noi cazuri, mai mult decât dublu față de cifrele anunțate oficial.
Numărul mare de cazuri nu a fost făcut public, deoarece sistemul de contabilizare al Chinei minimaliza severitatea focarului, în vâltoarea primelor săptămâni ale pandemiei de coronavirus, scrie CNN.
Subraportări apar și în privința deceselor provocate de COVID, potrivit documentelor.
Astfel, un bilanț aferent zilei de 7 martie arată 3.456 de decese, din care 2.675 decese confirmate ca fiind Covid, 647 ”diagnosticate clinic” și 126 ”suspecte”. Dar în aceeași zi, cifrele anunțate public de autorități indicau doar 2.986 de decese.
Oficialii chinezi au schimbat ulterior modul de raportare și unii oficiali au fost îndepărtați din sistemul sanitar.
Întârzieri mari în diagnosticarea bolnavilor
Documentele obținute de CNN arată și incapacitatea inițială a autorităților chineze de a gestiona epidemia.
Printre problemele eviențiate de documente se află încetineala cu care sunt confirmate cazurile de infectare sau testele eronate.
Un raport oficial arată că în primele luni ale epidemiei, medicii reușeau să confirme diagnosticul la 23,3 zile de la apariția simptomelor, o perioadă de timp care îngreuna semnificativ combaterea răspândirii virusului.
O altă problemă scoasă la iveală de documentele CNN este cea a cazurilor din 2019.
Un grafic apărut într-unul dintre documentele obținute de CNN sugerează că numărul de cazuri COVID ”confirmate” și ”diagnosticate clinic” anul trecut este de 200. În mod oficial, informațiile comunicate de autoritățile chineze către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbesc doar despre 44 de cazuri de ”pneumonie cu origine necunoscută.
CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China, Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, pentru a avea o reacție referitoare la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.
Documentele sunt publicate de CNN pe 1 decembrie, când se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a prezentat simptome ale bolii în Wuhan, capitala provinciei Hubei, potrivit unui studiu publicat în Lancet, una dintre cele mai vechi reviste britanice din domeniul medicinei, fondată în 1823.
China a respins frecvent acuzațiilor potrivit cărora ar fi ascuns datele reale privind epidemia. La o conferință de presă ținută pe 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a asigurat că guvernul chinez a oferit întotdeauna informații legate de epidemie, într-un mod „deschis și transparent”.
OMS ”va face totul” pentru a afla originea coronavirusului
Dezvăluirile din China vin într-un moment în care OMS se pregătește să trimită acolo o echipă care să investigheze circumstanțele apariției primului focar COVID.
Directorul general al OMS a promis luni că agenţia pe care o conduce va face totul pentru a afla originea virusului SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus respingând acuzaţiile potrivit cărora organizaţia a fost prea complezentă faţă de China, transmite AFP, citată de Agerpres.
”Vrem să cunoaştem originea şi vom face totul pentru a o cunoaşte”, a promis Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui agenţie speră să trimită în scurt timp o echipă ştiinţifică internaţională în regiunea chineză Wuhan, considerată locul de naştere al pandemiei.
”Poziţia OMS este foarte, foarte clară: trebuie să cunoaştem originea acestui virus, pentru că aceasta ne poate ajuta să prevenim viitoare epidemii”, a afirmat el, subliniind că este vorba despre o ”chestiune tehnică” şi regretând că unii au ‘politizat-o’.
Echipa internaţională formată dintr-o duzină de oameni de ştiinţă în diferite domenii de competenţă are ca misiune să identifice originile virusului şi modul în care acesta s-a transmis la om. Echipa nu a putut deocamdată să se deplaseze în China, unde noul coronavirus a fost depistat pentru prima oară la sfârşitul lui 2019.
OMS a declarat săptămâna trecută că speră că echipa internaţională, care desfăşoară videoconferinţe regulate cu experţii chinezi, ‘să poată fi desfăşurată cât mai curând posibil’ pe teren, dar până acum nu a fost avansată o dată.
”Poziţia OMS a fost foarte clară. Vom începe să studiem plecând de la Wuhan şi ne vom baza pe rezultatele obţinute pentru a determina dacă există alte piste de explorat”, a explicat Tedros.
”Nu ne vom opri să căutăm adevărul privind originea virusului, dar ne vom baza pe ştiinţă”, a subliniat el.