Europa a relaxat restricțiile, a redeschis restaurantele, magazinele și birourile, într-o încercare susținută de a reporni economia. Dar aceste măsuri au dus la o creștere a infecțiilor care pun Europa într-o poziție vulnerabilă, susține postul american CNN.

3,6 milioane

de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în Europa de la startul pandemiei, dar Statele Unite ale Americii au un număr dublu de cazuri, SUA fiind pe primul loc mondial la numărul de îmbolnăviri

„Virusul nu a dormit în timpul verii, așa că acestea sunt consecințele”, a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) în timpul unei dezbateri susținute de Uniunea Europeană.

Școlile s-au redeschis recent în multe țări europene, dar Andrea Ammon susține că există încă „foarte puține focare semnificative în școli care au fost cercetate cu acuratețe, dovezile sunt contradictorii, astfel încât nu se poate desprinde o concluzie clară dacă școlile trebuie sau nu redeschise”.

La mijlocul lunii august, ECDC a informat că infecțiile par să țintească persoanele mai tinere care se duceau în baruri, restaurante și în alte locuri publice.

Franța, Germania și Italia au raportat cele mai multe cazuri noi din ultimele luni, iar Spania a atins săptămâna trecută recordul negativ de îmbolnăviri din ultimele 24 de ore.

Țările scutite în mare parte de primul val de COVID-19, precum Grecia și Croația, au înregistrat o creștere rapidă a numărului de cazuri în august, după ce turiștii au mers acolo în vacanțe, au remarcat americanii.

Postul american CNN: „În Europa, respectarea regulilor s-a făcut cu proteste masive”

În schimb, Guvernele care speră să evite al doilea lockdown au introdus noi restricții, inclusiv închiderea cluburilor de noapte și purtarea obligatorie de măști în spațiile publice. Dar respectarea regulilor a fost însoțită de proteste în masă în țări precum Germania și Marea Britanie, notează CNN.

Acum ne confruntăm cu problema pe care am avut-o în martie, virusul este acolo, are potențialul de a provoca o epidemie majoră la fel cum a făcut-o în martie

Profesorul Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Ediburgh:

Pe măsură ce ziua se scurtează, Europa se pregătește pentru următoarea fază a acestei bătălii în continuă schimbare, încheie postul american CNN analiza.

România conduce detaşat într-un clasament al numărului de decese COVID-19, raportat la populaţia ţării

Cu 3,1 decese de COVID-19 la suta de mii de locuitori, România este ţara din UE cu cei mai mulţi morţi de COVID-19 raportat la populaţie, în ultimele două săptămâni, potrivit raportului epidemiologic realizat de ECDC și publicat de Libertatea pe 2 septembrie.

Spre comparaţie, Italia, Germania, Ungaria, Suedia, Austria au avut, în aceeaşi perioadă, câte 0,1 decese la suta de mii de locuitori, adică de 30 de ori mai puţine.

Pe locul doi în clasamentul sumbru, după România se află Bulgaria, cu 1,6 decese la suta de mii de locuitori, deci de aproximativ două ori mai puţin.

Raportul mai arată că în cursul celor două săptămâni, România a înregistrat 84,4 cazuri noi de COVID-19 la suta de mii de locuitori. Deşi Franţa a înregistrat mai multe, păstrând proporţiile, 96,6 cazuri la suta de mii de locuitori, francezii stau de 10 ori mai bine la numărul de decese COVID-19: 0,3 la 100.000 de locuitori.

Întregul raport epidemiologic ECDC poate fi consultat aici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News