Nordul Italiei a fost în carantină până aseară, când autoritățile au trecut toată Italia sub măsuri draconice, interzicând adunările și restricționând circulația.
Creșterea numărului de infecții în SUA și Europa și crahul petrolier de ieri au făcut economiștii să își refacă estimările. Pentru mulți, o posibilă contracție economică este deja în cărți pentru primele două trimestre din 2020.
Joachim Fels, consilier economic global la fondul de investiții PIMCO, a scris clienților duminică despre faptul că el acum vede o ”posibilitate distinctă” ca SUA și Europa să se confrunte cu o recesiune în prima jumătate de an, urmată de o recuperare în a doua jumătate. Acesta a mai spus că Japonia ”este deja foarte probabil în recesiune”.
”În viziunea noastră, partea cea mai grea pentru economie urmează să vină în următoarele luni”, a mai scris Fels.
Turismul și industria, afectate
Autoritățile spun oamenilor să stea acasă și să evite aglomerațiile, astfel că turismul este afectat. De asemenea, scad rezervările la hoteluri și restaurante, dar și vânzările de bilete de avioane.
De partea cealaltă, închiderile de fabrici din China au dus la temeri că producția de electronice și alte echipamente ar putea fi afectată.
Activitatea a scăzut puternic în China în luna februarie, iar țara asiatică ar putea vedea prima sa contracție economică din anii 1970 încoace.
”Lungimea și adâncimea contracției economice globale depinde cel mai mult dacă oficialii din domeniul sanitar pot opri răspândirea virusului prin creșterea testelor, restricții ale adunărilor publice și prin carantinarea celor infectați și a contacților acestora”, a scris Jan Hatzius, economist-șef la Goldman Sachs, într-o notă trimisă luni clienților.