Cercetătorii de la o universitate din Geneva au descoperit că, din 39 de familii în care copiii s-au îmbolnăvit de Covid-19, doar în trei, cei mici s-au îmbolnăvit primii.
În celelalte 36 de familii, copilul a prezentat simptome abia după ce un adult s-a infectat.
Acest lucru „indică faptul că nu copilul a fost sursa de infecție și că cei mici iau COVID-19 de la adulți, mai degrabă, decât să îl transmită celor mari”, se arată în studiu.
Nu este clar deocamdată de ce copiii prezintă un risc scăzut de transmitere a coronavirusului.
Experții cred că cei mici eliberează mai puține particule infecțioase sau poate nu s-au infectat atât de des în comunitate, întrucât multe școli au fost închise și au fost puse în aplicare regulile de distanțare fizică.
Totodată, se consideră că școlile nu prezintă risc atât de mare de transmitere a virusului în comunitate, pe cât se credea la început.
De aceea, spun cercetătorii elvețieni, „trebuie acordată o atenție serioasă strategiilor care permit școlilor să rămână deschise, chiar și în perioadele de răspândire a COVID-19″.
„Făcând acest lucru, am putea reduce la minimum costurile negative, sociale, de dezvoltare și sănătate adverse pe care copiii noștri vor continua să le sufere până când un tratament sau un vaccin efectiv poate fi dezvoltat și distribuit sau, în lipsa acestuia, până când vom ajunge la imunitatea efectivului” sunt de părere aceștia.