SUA vor dona circa 200 de milioane de doze anul acesta și 300 de milioane de doze în 2022. Consilierul lui Biden în problema COVID, Jeff Zients, s-a ocupat de această operațiune, susțin sursele CNN, conform cărora președintele american urmează să anunțe donația la summitul G7 care va avea loc săptămâna aceasta în Cornwall, Anglia.

Toate dozele vor fi livrate prin COVAX, mecanismul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de ajutorare a țărilor sărace.

Serul va ajunge în 92 de țări cu venituri mici, pe lângă cele din Uniunea Africană.

SUA anunțaseră anterior o donație de 80 de milioane de doze

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, le-a declarat miercuri reporterilor aflați la bordul Air Force One că, pe lângă achiziția serului Pfizer, se așteaptă ca Biden să anunțe și participarea alături de G7 la un plan pentru a pune capăt pandemiei. Acest plan va avea o parte referitoare la vaccinuri.

Sullivan a spus că SUA vor să joace un rol principal în distribuția globală a vaccinului, pentru a preveni inclusiv o viitoare răspândire a virusului în Statele Unite.

„Președintele vrea să arate că democrațiile pot oferi cele mai bune soluții pentru oamenii de pretutindeni. Că oferă soluții atât pentru COVID, cât și pentru schimbările climatice, recuperare economică și drepturile omului”, a mai spus Sullivan.

Biden se angajase anterior să livreze altor țări circa 80 de milioane de doze de vaccin. Concret, este vorba de 60 de milioane de doze AstraZeneca și 20 de milioane de doze de Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. 75% urmau să fie distribuite prin COVAX și 25% direct țărilor care au nevoie de ser.

Pandemia, punct central pe agenda reuniunii G7

Reuniunea G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) va avea loc în acest an la Cornwall, în Anglia și va avea ca principală temă de discuții recuperarea după pandemia de COVID, inclusiv prin crearea unui sistem global de sănătate mai puternic, „care ne poate proteja pe toți de viitoare pandemii”, relatează BBC.

De asemenea, se va discuta despre schimbările climatice și comerț.

La sfârșitul întâlnirii, Marea Britanie – ca țară gazdă – va da publicității un document comun cu cele convenite de liderii G7.

Urmărește-ne pe Google News