Într-o analiză a situației, postul american CNN încearcă să înțeleagă de unde ar putea fi lansat un eventual atac al Kremlinului.

Presa americană a scris, vineri, citând surse diplomatice, că liderul american Joe Biden i-a informat pe aliați, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis, că Vladimir Putin e decis să invadeze Ucraina, iar un atac e posibil chiar în câteva zile. O zi mai târziu, săptămânalul german Der Spiegel a scris, citând surse din contraspionajul american, că atacul ar putea fi declanșat miercuri, 16 februarie.

Într-o încercare de dezescaladare a tensiunilor, sâmbătă au avut loc convorbiri telefonice separate între Biden și Putin și între Emmanuel Macron, președintele Franței, și liderul de la Kremlin.

Pe măsură ce se fac eforturi diplomatice pentru a preveni războiul, analiștii avertizează că armata Rusiei reprezintă o amenințare imediată pentru Ucraina.

Rusia a creat puncte de presiune militară din trei părți ale Ucrainei, de-a lungul graniței ruso-ucrainene – în est și nord, în Belarus – în nord și în Crimeea – în sud, potrivit CNN.

CNN face o trecere în revistă a celor trei fronturi deschise de Rusia în jurul Ucrainei și a celor mai recente mișcări de trupe rusești detectate în fiecare zonă.

Fronturile pe care acționează Rusia în jurul Ucraine. Captură: CNN

Situația din estul Ucrainei: „Cea mai favorabilă poziție”

Cea mai mare atenție a fost acordată celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, unde trupele ucrainene și forțele proruse se află în conflict din 2014.

Rusia și-a intensificat prezența militară pe care o deține deja în regiune, făcând astfel estul Ucrainei cea mai favorabilă poziție din care să declanșeze o invazie.

Imaginile din satelit obținute de CNN arată că o bază mare de la Ielnia, care deținea tancuri rusești, artilerie și alte blindaje, a fost în mare parte golită, echipamentul fiind aparent mutat mult mai aproape de frontieră în ultimele zile.

Baza a fost aprovizionată cu armament la sfârșitul anului trecut, inclusiv 700 de tancuri, vehicule de infanterie și lansatoare de rachete balistice. Ulterior, au apărut înregistrări video pe rețele sociale cu o parte din aceste echipamente transportate pe calea ferată și pe șosea mult mai la sud, în regiunea Briansk, aproape de granița cu Ucraina.

Acumulările de forțe din estul Ucrainei. Captură CNN.

În același timp, activitatea sporită în regiunile Kursk și Belgorod, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei, sporește îngrijorările.

„Flux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris, pe Twitter, Konrad Muzîka, expert în urmărirea mișcărilor militare în cadrul firmei de consultanță în apărare Rochan Consulting.

Iar Phillip Karber de la Fundația Potomac din Washington, care a studiat și mișcările trupelor rusești în detaliu, a explicat: „Cea mai puternică formație ofensivă a Rusiei, care este, în mod normal, staționată în zona Moscovei s-a mutat spre sud. A parcurs 400 de kilometri și se adună în zona optimă pentru o ofensivă blindată rapidă pe ruta de invazie Kursk-Kiev”.

Situația din Belarus: „Cea mai mare desfășurare de la Războiul Rece”

Îngrijorările au crescut și cu privire la acumularea vastă de trupe rusești în Belarus, o țară strâns aliată cu Moscova, care ar putea oferi o altă cale de intrare în Ucraina.

Rusia și Belarus au început, joi, 10 zile de exerciții militare comune, a căror dimensiune și calendar au stârnit temeri în Occident.

Desfășurarea Moscovei în Belarus este considerată a fi cea mai mare de la Războiul Rece, cu „30.000 de trupe de luptă, forțe de operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă SU-35, rachete Iskander cu capacitate dublă și sisteme de apărare aeriană S-400”, a observat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Ministerul Apărării al Rusiei a susținut că scopul exercițiilor, numite „Allied Resolve-2022”, includea respingerea „agresiunii externe”.

Acumularea de forțe militare, în Belarus. Captură: CNN.

Unii se tem că acumularea indică un plan rusesc de a se îndrepta spre Kiev dinspre nord. Un diplomat european a declarat pentru CNN că masa de forțe ar fi piesa lipsă de care Moscova ar avea nevoie pentru a lansa un atac rapid asupra capitalei ucrainene.

Cu toate acestea, dacă Rusia s-ar concentra pe granița cu Belarus ca punct de intrare în Ucraina, ruta ar fi plină de dificultăți. Soldații ruși ar trebui să teacă prin mlaștinile Pripet, una dintre cele mai mari umede zone din Europa, care se întinde pe granița dintre Belarus și Ucraina. Un teren împădurit, plin de apă, care se întinde pe 104.000 de mile pătrate.

Terenurile mlăștinoase din zona Pripet. Foto: Profimedia.

Acea regiune a împiedicat forțele naziste în timpul Operațiunii Barbarossa, numele de cod folosit pentru operațiunea militară de invadare a URSS, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiune începută la 22 iunie 1941. Se presupune că eșecul Operațiunii a dus, în cele din urmă, la înfrângerea Germaniei naziste.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, „în unele locuri, drumul este impracticabil și este imposibil pentru mecanizate să le traverseze”.

Situația din Crimeea: Riscurile unui atac asupra portului Odessa

Peninsula anexată de Rusia în 2014 ar oferi un avantaj pentru orice nouă operațiune. O mare desfășurare de trupe și echipamente a fost observată de Maxar, care evaluează că peste 550 de convoaie de trupe și vehicule blindate au ajuns la nord de capitala Crimeei, Simferopol.

Apoi, o nouă desfășurare a fost identificată de Maxar joi, în apropierea orașului Slavne, de pe coasta de nord-vest a Crimeei, inclusiv vehicule blindate.

Acumulare de forțe militare, în Crimeea. Captura: CNN.

Acele noi desfășurări au fost observate în aceeași zi în care mai multe nave de război rusești au ajuns la Sevastopol, principalul port al Crimeei. 

Ministerul rus al Apărării a postat, joi, imagini cu șase nave amfibie în port.

Marina ucraineană a răspuns că „Rusia continuă să militarizeze regiunea Mării Negre, transferând nave suplimentare pentru a pune presiune asupra Ucrainei și a lumii”.

Forțele navale ale Ucrainei „sunt pregătite pentru dezvoltarea oricăror scenarii și provocări, pentru a apăra țara de mare”, a adăugat acesta.

Orice mutare în sudul Ucrainei ar putea fi ajutată de trupele din Transnistria, regiunea separatistă susținută de Rusia a Moldovei.

Analiștii spun că trupele ruse ar putea încerca o lovitură asupra Odessei, un oraș-port ucrainean la nord-vest de Crimeea, urmând apoi să intre direct în oraș.

O astfel de mișcare „un câștig mare, dar și o operație cu risc ridicat”. Forțele ruse ar trebui să elimine apărarea antiaeriană a Ucrainei și apoi să se conecteze cu trupele care sosesc din estul țării.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News