„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media”, se arată într-un comunicat al CNSAS.
CNSAS mai transmite că „afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor, funcţionar public în cadrul Consiliului, cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS”.
Miercuri, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în legătură cu informațiile apărute în presă despre procurorul general Augustin Lazăr și a decis să realizeze verificări în acest caz.
Mai mulți oficiali au cerut demisia procurorului general, Augustin Lazăr.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care îi cere să îl revoce urgent din funcție pe procurorul general.
Și Olguța Vasilescu i-a cerut demisia lui Augustin Lazăr, după ce procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist.
De asemenea, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a cerut luni demisia procurorului general şi ca acesta să prezinte scuze public preşedintelui şi tuturor românilor după ce site-ul Lumea Justiției a publicat informaţii un procuror din judeţul Alba, cu numele de Augustin Lazăr, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist la mijlocul anilor 80.
Numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.
Foto HEPTA