Conform documentului, Mircea Dumitru ar fi fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenţilor din Facultatea de Filosofie din Bucureşti şi ar fi semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ „Negulescu II”, dar acesta „a avut aport informativ scăzut” şi nu s-a referit la activităţi sau atitudini „potrivnice regimului totalitar comunist”.
Citește și: EXCLUSIV/ Solistul Ionuț Galani e de nerecunoscut. A slăbit 50 de kilograme în 6 luni!
„Potrivit art.2 lit.b din OUG 24/2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii prin care „se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Documentele citate în cadrul adeverinţei nu fac referiri la activităţi sau atitudini „potrivnice regimului totalitar comunist”. De asemenea, din conţinutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În cazul de faţă se constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art.2 lit.b din OUG 24/2008 pentru reţinerea calităţii de colaborator al Securităţii”, se menţionează în adeverinţa emisă de CNSAS în cazul lui Mircea Dumitru.
Totodată, CNSAS a constatat că nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea de ofiţer de Securitate a lui Mircea Dumitru.
„Elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art.2 lit.a şi b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008, astfel că domnului Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu şi Minerva, născut în data de 14.07.1960, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii în sensul legii”, se mai arată în adeverinţa CNSAS.
În noiembrie anul trecut Ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru spunea că nu sunt reale acuzațiile potrivit cărora Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar fi găsit dosarul sau de colaborator cu Securitatea, fostă poliție politică din perioadă comunistă. Pe de altă parte, CNSAS transmitea că ministrul Educației nu a colaborat cu Securitatea.