UPDATE 16 iunie, ora 10.00: Dosarul cu cererea formulată de CNSAS a fost înregistrat la Curtea de Apel, având ca obiect constatarea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Mugur Isărescu. Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată.
Știrea inițială | 15 iunie, ora 22:00
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – o persoană”, se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a colegiului, cu referire la Mugur Isărescu, scrie ziare.com.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Daniel Suciu, a refuzat să comenteze informația, argumentând că „este o chestiune personală a șefului său, nu una instituțională”, conform sursei citate.
Totodată, lui Suciu i s-a solicitat un punct de vedere din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, însă fără niciun rezultat.
În urmă cu trei ani, România Liberă a dezvăluit că Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod “Manole”.
În investigația publicată de România Liberă au fost prezentate mai multe dovezi potrivit cărora actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici. De asemenea, și colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în “notele informative“ ale lui “Manole”.
La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice acest lucru, însă Parlamentul a modificat legea în acest sens.
Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernator al BNR în 1990, după nici un an de la Revoluție, când avea 41 de ani.