Cazanul politic nu va mai da in clocot. Deocamdata. Guvernul, asa, controversat, cum a fost alcatuit de premier, va incerca sa-si intre in rol, iar noii ministri se vor chinui sa demonstreze ca au fost numiti pe criterii de competenta, iar nu clientelare. Vom vedea, pentru ca timpul preseaza. Or, prin Palatul Victoria, prin ministere, pe la Parlament si la sediile partidelor, tema principala e suspendarea presedintelui. Initiatorii actiunii – PSD, PRM si PC – sunt in dificultate. Mai ales dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale, asa, balmajit, dar cu impact la electorat, cum e, cele trei partide par a cauta modalitati de a face pasul inapoi, fara consecinte in sondaje.

Admitand ca parlamentarii ar decide suspendarea si ca s-ar reusi aducerea la urne a unui numar suficient de cetateni, rezultatul votului privind demiterea e previzibil in favoarea lui Basescu. Ceea ce atat in perspectiva alegerilor europarlamentare, cat si a celor generale, cand vor fi ele, este clar dezavantajos pentru cele trei formatiuni, carora li s-ar pune pecetea de ‘monstruoasa coalitie. Asa ca ar prefera ca tevatura sa se opreasca aici. Cu atat mai mult cu cat principalii competitori au obtinut ce au vrut.

PNL a expulzat PD si acum ii preia si functiile importante din teritoriu. PSD a ajuns la putere, fiind in masura sa dicteze politica tarii fara a fi si la guvernare, deci fara riscul erodarii electorale. Intre Guvern si Parlament, pe de o parte, si Traian Basescu, pe de alta, se va derula o coabitare artagoasa. Din care Basescu nu are, daca se mentine in limitele Constitutiei, decat de castigat. Va numara si taxa, invocand interesul natiunii, pasii gresiti ai Guvernului si sustinatorilor sai conjuncturali. Timp, fiind abia la jumatatea primului mandat, are berechet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News