La un an de la moartea lui Navalnîi, într-o colonie penală din vestul Siberiei, numeroși ruși au ieșit în stradă pentru a-l omagia, în pofida frigului, dar mai ales a riscului de a fi arestați de un regim tot mai brutal de la lansarea invaziei sale din Ucraina.

La Moscova, o coadă de câteva sute de metri s-a format la mormântul opozantului, la cimitirul Borisov, unde părinți și copii depun flori în amintirea celui care a fost principalul adversar politic al lui Vladimir Putin după asasinarea altui opozant, Boris Nemțov, pe 27 februarie 2015, la doi pași de Kremlin.

Părinții lui Alekseii Navalnîi la cimitirul Borisov Foto: Profimedia
Părinții lui Aleksei Navalnîi la cimitirul Borisov Foto: Profimedia

Părinții lui Navalnîi au venit la rândul lor la cimitir, precum și ambasadori occidentali, printre care cel al SUA, Lynne Tracy, cel al Marii Britanii, Nigel Casey, și cel al Uniunii Europene, Roland Galharague.

Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

În afară de omagiul adus la cimitir, susținătorii opozantului rus au lipit stickere pro-Navalnîi în diferite locuri din diferite cartiere din Moscova.

Stickere pro-Navalnîi în Moscova Captură Meduza
Stickere pro-Navalnîi în Moscova. Captură Meduza

Poliția rusă nu s-a putut abține nici de această dată de la arestări. La Novosibirsk, cel puțin șase persoane care au venit să depună flori în memoria opozantului au fost reținute în parcul Narimski, lângă monumentul victimelor represiunii politice.

Flori în memoria lui Navalnîi au împânzit discret orașe mari precum Habarovsk, Tomsk, Ekaterinburg, Perm, Krasnoiarsk și altele.

Flori și portret cu Navalnîi lăsate în zăpadă, la Irkutsk. Gesturi similare anonime au fost făcute în multe alte orașe pentru a evita represiunea Captură Meduza
Flori și portret cu Navalnîi lăsate în zăpadă, la Irkutsk. Gesturi similare anonime au fost făcute în multe alte orașe pentru a evita represiunea. Captură Meduza

Mesajul Iuliei Navalnaia

La un an de la moartea opozantului, văduva sa, Iulia Navalnaia, crede că Rusia „la care a visat Alexei este posibilă”. „Știm pentru ce luptăm… Rusia viitorului, liberă, pașnică și frumoasă, cea la care a visat Aleksei, este posibilă. Să facem totul pentru ca visul lui să devină realitate”, a transmis ea.

Baremul de corectare la limba română pentru Evaluarea Naţională 2025
Recomandări
Baremul de corectare la limba română pentru Evaluarea Naţională 2025

„În urmă cu un an, Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi. Vinovații săi nu trebuie să scape. Mulțumim tuturor celor care îl onorează azi pe Aleksei”, a comunicat fundația anticorupție a defunctului opozant rus.

UE cere eliberarea deținuților politic din Rusia

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, afirmă la rândul ei că Vladimir Putin și regimul său „poartă vina supremă” pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, care „și-a dedicat viața unei Rusii libere și democratice”.

Kallas a cerut regimului de la Moscova „să-i elibereze imediat și necondiționat pe avocații lui Aleksei Navalnîi și pe toți deținuții politic din Rusia”.

„Uniunea Europeană solicită Rusiei să pună capăt represiunii brutale împotriva societății civile, presei și membrilor opoziției și să respecte dreptul internațional”, atrage atenția fostul premier al Estoniei.

Cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz a reamintit la rândul lui că Aleksei Navalnîi „a murit acum un an pentru că a luptat pentru democrație și libertate în Rusia”. „Putin combate brutal libertatea și pe apărătorii ei. Munca lui Navalnîi a fost cu mult mai curajoasă. Curajul său a făcut diferența și merge dincolo de moartea sa”, a scris Scholz.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.