”Avem şi noi aici o bucăţică din Sânta care a salvat atâţia oameni de la boală şi durere”, ne spune mândră o bătrânică pe care o întrebăm de ce instalează jandarmii cadre metalice lândă oamenii adunaţi în faţa bisericii de lângă podul Basarab. Credincioşii se resemnează repede în faţa gândului că au de aşteptat ore bune până la a ajunge în faţa raclei cu bucata din mâna Sfintei Parascheva, pentru a se ruga ”de sănătate şi bunăstare”.
La Iaşi, peste 25.000 de persoane din ţară şi străinătate şi-au petrecut noaptea la un rând de peste trei kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu prilejul prăznuirii hramului acesteia.
Până acum peste 130.000 de credincioşi au trecut prin faţa baldachinului din Curtea Mitropolitană, în care se află se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, şi copia după Icoana Maicii Domnului Prodromiţa.
Aproximativ 250.000 de români merg în fiecare an în călătorii în ţară pentru pelerinaj religios, iar cei mai mulţi dintre ei rămân în zona respectivă între una şi trei nopţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) transmise la solicitarea MEDIAFAX.
Anul trecut au mers în pelerinaje religioase în ţară aproximativ 263.000 de persoane, în scădere cu 6% comparativ cu anul precedent. Statistica îi ia în calcul doar pe cei care au rămas cel puţin o noapte în zona respectivă şi nu include călătoriile de o zi.
Fotografii: Dan Bistriţeanu
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro