Purtatul corespunzător al măștilor de protecție pare să fi prevenit infectarea cu coronavirus a aproape 140 de clienți ai unui salon de frizerie și coafură din Missouri, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și prevenția Bolilor din SUA (CDC).

Toți acești oameni au interacționat în luna mai cu două coafeze care au fost ulterior confirmate cu COVID-19, dar niciunul dintre clienții verificați nu s-a îmbolnăvit, scrie New York Times.

Echipa din spatele sutudiului nu a putut verifica cu siguranță toți factorii care au dus la prevenirea unui mare focar de infecție. Dar regulile recomandate de autorități, care i-au încurajat pe localnici să poarte măști de protecție, par să fi jucat un rol important în limitarea epidemiei.

”Acest studiu arată eficacitatea măștilor, în special în spațiile închise”, a declarat Nadia Abuelezam, epidemiolog la Boston College, care nu a fost implicată în cercetare.

”Concluziile studiului reiterează ceea ce oamenii de știință au spus de luni bune: măștile faciale sunt o parte esențială a luptei împotriva bolii”, a observat și Juan B. Gutiérrez, un biolog specializat în modele matematice ale epidemiei.

”Dacă am reuși să transmitem acest mesaj oamenilor în mod constant, am putea fi capabili să controlăm epidemia”, a adăugat acesta.

Coafezele au venit la muncă bolnave

Potrivit informațiilor adunate de CDC, cele două coafeze s-au îmbolnăvit la mijlocul lunii mai. Dar au continuat să lucreze cu clienții timp de aproape o săptămână, înainte de a dezolta simptomele, a declarat Kendra Findley, cercetătoare la Departamentul de Sănătate Springfield-Greene, coautoare a studiului.

La momentul respectiv, afacerile din Springfield abia începeau să se redeschidă, iar numărul de cazuri din regiune era foarte mic, a subliniat și doctorul Robin Trotman, medic infecționist și coautor al studiului.

”Erau zile în care aveam un caz-două maximum. Acesta este probabil motivul pentru care prima coafeză a pus simptomele apărute pe seama unei alergii și a continuat să vină la muncă”, a mai spus Trotman.

De fapt, în ciuda recomandărilor, coafeza a continuat să vină la muncă chiar și după ce a făcut un test pentru depistarea COVID, înainte de a afla rezultatul.

A doua angajată s-a îmbolnăvit la câteva zile după colega sa, iar în cele din urmă, cele două coafeze au primit rezultatele testelor: pozitive.

Până în acel moment, cele două angajate intraseră în contact cu 139 de clienți, care au petrecut fiecare între 15 și 45 de minute în salon. Teoretic, virusul ar fi avut suficient timp pentru a circula prin aer de la coafeze la clienți. Și probabil că ar fi făcut-o, dacă nu ar fi existat măștile scrie New York Times.

67 de persoane testate

După ce coafezele au fost testate pozitiv, oficialii din domeniul sănătății din localitate au contactat cele 139 de persoane și le-au cerut să se autoizoleze acasă timp de 14 zile.

Niciuna dintre aceste persoane nu a dezvoltat simptome în cele două săptămâni. Cercetătorii au oferit clienților și posibilitatea de a face teste, în mod gratuit: 67 au acceptat, restul au refuzat oferta.

Toate testele efectuate au ieșit negative. ”Am fost șocat”, a mărturisit Findley, c-autoarea studiului.

Discuțiile purtate ulterior cu 104 clienți au confirmat faptul că atât aceștia, cât și angajații salonului au purtat mască în timpul activității.

Câțiva clienți au purtat respiratoare N95 – măști care oferă o protecție superioară în fața virusului. Dar majoritatea, inclusiv coafezele, au avut simple măști chirurgicale sau chiar măști textile.

Aceste produse, notează New York Times, sunt imperfecte. Dar mai multe studii au arătat că ele limitează semnificativ răspândirea virusului de către persoanele bolnave.

Într-o măsură mai mică, aceste măști simple îi pot proteja și pe cei care le poartă.

În cazul din Missouri, se pare că chiar și măștile improvizate au fost de folos – o concluzie foarte încurajatoare, potrivit lui Gutierrez.

Măștile nu sunt infailibile

Evident, măștile singure nu pot fi considerate infailibile, a avertizat Saskia Popescu, o expertă în boli infecțioase din Arizona, care nu a fost implicată în studiu.

”Purtarea măștii nu ar trebui să fie un argument pentru a merge oriunde și a face orice, mai ales dacă ești simptomatic”, a spus aceasta.

Studiul are limitările lui, scrie New York Times.

Spre exemplu, printre clienții care nu au fost testați s-ar fi putut afla persoane bolnave, dar asimptomatice.

În plus, autorii studiului nu au contactat clienții cu care coafezele au interacționat înainte de a dezvolta primele simptome.

Doctorul Abuelezam a mai avertizat totodată că situația din salonul de coafură nu se poate repeta neapărat în orice circumstanțe.

”Aici vorbim despre expunere pe termen scurt. Nu putem generaliza aceste rezultate la cazuri în care oamenii petrec perioade îndelungate de timp în spații închise, împreună”, a spus doctorul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News