„Aş vrea să mulţumesc domnului prim-ministru pentru implicare şi tuturor liderilor de coaliţie care, după multe discuţii şi după multe frământări, avem acum un PNRR de 29 de miliarde, de sub 30 de miliarde, agreat în coaliţie, avem mandat pentru Bruxelles”, a precizat Ghinea, la încheierea şedinţei coaliţiei de guvernare.
Ministrul a spus că va merge la Bruxelles în săptămâna cu 10 mai împreună premierul Florin Chiță. ”Sperăm să avem negocierile finale”, a punctat Ghinea.
Priorităţile pe care şi le-a asumat România în programul de guvernare vor fi reprezentate şi în acest PNRR. Nu renunţăm la niciun proiect”
Florin Cîțu, premierul României:
Ghinea a adăugat că rămân „nişte semne de întrebare” care vor trebui discutate de către miniştrii de linie la Bruxelles.
„Suntem acum la o înţelegere în coaliţie pentru o sumă de sub 30 de miliarde de euro, rămân nişte semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniştrii de linie la Bruxelles (…). Vom dezvolta componentele tehnice, este foarte mult de muncă, dar daţi-ne voie să nu dăm detalii pe sume până când nu le discutăm cu Comisia”, a afirmat ministrul.
Ghinea a menţionat că s-a ajuns la suma de 29 de miliarde de euro prin reducerea finanţării unor linii de investiţii.
Comisia Europeană a solicitat României modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aceasta fiind a doua oară când planul este respins.
Autoritățile de la Bruxelles nu sunt de acord să includă investițiile în sisteme de irigații între proiectele ce vor primi bani, în vreme ce investițiile în infrastructura de transport sunt încă în analiză.
Întrebat miercuri, 28 aprilie, dacă nu vor mai fi şi alte obiecţii din partea Comisiei Europene, premierul Florin Cîţu a răspuns: „Garanţii nu poate să dea nimeni. Avem specialiştii noştri care se vor uita ca detaliile pe care le avem să fie cele pe care le cere Comisia Europeană”.