Boc (PD), Marko Bela (UDMR) si Dan Voiculescu (PUR) si-au pus ieri semnatura pe cele 6 file de interdictii si permisiuni care se vor aplica in urmatorii patru ani. Acordul o data iscalit de sefii de partid devine obligatoriu pana la ultimul membru si cere, chiar de la inceput, discretie. Fara a pomeni de sanctiuni, protocolul coalitiei incearca sa puna stavila zvonurilor politice, solicitand confidentialitatea absoluta a dezbaterilor din forurile de conducere. De asemenea, protocolul cere ministrilor si celorlalte persoane din administratia publica sa isi vada de ograda proprie, interzicand luarea de „pozitii politice polemice fata de deciziile adoptate in alte domenii de competenta”.
Astfel, este vizata si reducerea numarului de contre intre membrii cabinetului Tariceanu, ne-au marturisit surse din coalitie, existand deja persoane care „baga strambe” si dau astfel „urat” la credibilitatea si obrazul guvernului.
Forul cel mai inalt de decizie este Consiliul National al Coalitiei (CNC), format din presedintii celor 4 partide si de inca un membru din fiecare formatiune. Deciziile CNC trebuie luate prin consens, mai putin in cazul desemnarii premierului si al acordurilor cu organisme internationale gen Fondul Monetar International sau Banca Mondiala.
Din acest punct de vedere, PNL a iesit in pierdere, disparand prevederea care exista in protocolul Aliantei Dreptate si Adevar, care lasa partidul cu cel mai mare numar de parlamentari (adica PNL) sa desemneze primul ministru. in caz de remaniere guvernamentala, premierul va fi ales in CNC cu majoritate de voturi, avand nevoie de sustinerea a 3 partide, PNL riscand sa nu mai aiba dreptul partidului celui mai mare.