„Vom discuta aspectele legate de data alegerilor. Problema candidatului comun cred că a ieşit din raza de interes a amândurora, fără niciun fel de limitare, şi noi ne dorim foarte mult să discutăm cât se poate de serios acest aspect al datei alegerilor, ţinând cont de faptul că sunt foarte multe mesaje şi de la mediul asociativ, şi de la societatea civilă, de la cetăţeni legate de faptul că luna septembrie înseamnă practic să înceapă campania în perioada vacanţelor. Nu există timpul necesar pentru dezbateri şi ca atare apare aşa ca fiind ceva care se vrea grăbit fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale. Şi de aceea cred că trebuie să discutăm”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, înainte de ședința liderilor coaliției, potrivit News.ro
În luna septembrie, conducerea coaliției a bătut palma pe varianta 15 septembrie și 29 septembrie, după ce anterior fusese luată în considerare varianta cu 8 și 22 septembrie. Motivul invocat atunci era că pe 9 septembrie începe școala și ar fi prea mare haos.
În schimb, în momentul de față, PNL și-a dat seama că e foarte greu să faci o campanie în plină vară, când sunt temperaturi mari, dar și când o parte din lume e mai interesată de concedii. Potrivit informațiilor Libertatea, în rândul liberalilor este teama că o parte din electoratul de dreapta nu s-ar mobiliza aproape deloc pentru un eventual vot în septembrie, când încă nu s-a terminat perioada de concedii. De asemenea, nu ar exista deloc vizibilitate pentru candidați, iar Nicolae Ciucă are nevoie de acest lucru, fiind emoții referitoare la prinderea turului II.
PSD vrea să se lipească de creșterea pensiilor
De partea cealaltă, PSD vrea menținerea înțelegerii inițiale, pentru a lega alegerile de creșterea parțială a pensiilor, în condițiile în care noua lege prevede că în această lună vor intra veniturile recalculate. Practic, social-democrații vor să puncteze electoral, într-un bazin de peste 4 milioane de oameni. Deși guvernarea e asigurată de PSD și PNL, social-democrații sunt în avantaj, pentru că va fi o comunicare a măririi pensiilor mai ales din partea premierului Marcel Ciolacu și a ministrei muncii, Simona Bucura-Oprescu.
În discuțiile informale, liderii PNL au răspândit informația că miniștrii liberali nu vor semna HG-ul legat de alegeri prezidențiale în septembrie, însă public, Nicolae Ciucă a negat acest lucru. În cazul în care coaliția va rămâne pe varianta alegerilor din septembrie, Guvernul va trebui să dea în următoarele săptămâni HG-ul de organizare și va începe și precampania.
Fiecare cu propriul candidat
Și tema unei candidaturi comune e aproape închisă. Nici PSD, nici PNL nu vor să renunțe la o candidatură la prezidențiale, pentru a nu pierde în plan electoral, dat fiind că ulterior sunt alegerile parlamentare, cele care vor da noul guvern. În momentul de față, cele mai probabil nume din PSD și PNL sunt Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
BONY • 19.06.2024, 17:11
Solutia la aceasta problema e simpla,se gaseste intre cele doua variante: octombrie. Pentru asta nu-i nevoie de sedinte secrete,telefoane bruiate etc.