Cuprins:
„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic”, a transmis Nicolae Ciucă într-o postare video pe Facebook.
El a adăugat că nu îl interesează dacă PSD se bucură de eliminarea Dianei Șoșoacă, ci faptul că partidul condus de Ciolacu „ar putea face lucruri de neimaginat”, susținând că „PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat”.
Al doilea om în stat a precizat că în acest moment coaliția PSD-PNL s-a terminat din punct de vedere politic, dar că PNL va rămâne la guvernare „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor” de către social-democrați.
Nicolae Ciucă a explicat și de ce PNL nu iese de la guvernare. „Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze în direcția pe care au luat-o. Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta este calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase”, a adăugat el.
Decizia lui Ciucă, după ce 4 judecători CCR propuși de PSD au blocat-o pe Șoșoacă la prezidențiale
Anunțul președintelui PNL a venit în contextul în care CCR a anulat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central și a respins candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă cu 5 voturi contra 2. Doi judecători au lipsit.
Cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au votat împotriva europarlamentarei Șoșoacă au fost președintele CCR Marian Enache (propus de PSD), Cristian Deliorga (propus de PSD), Bogdan Licu (propus de PSD), Gheorghe Stan (propus de PSD) și Attila Varga (propus de UDMR).
Laura Scântei (propusă de PNL) și Mihaela Ciochină (propusă de Administrația Prezidențială) au votat pentru ca Șoșoacă să poată candida. Două judecătoare au lipsit, este vorba despre Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.
Președinta SOS România și-a depus din nou candidatura duminică, 6 octombrie, dar Biroul Electoral Central a respins-o ca fiind inadmisibilă.
Ruptura coaliției PNL-PSD, anunțată luna trecută
Libertatea a anunțat încă de luna trecută, citând surse liberale, că Ciucă nu mai vrea să vină la ședințele de coaliție cu PSD decât dacă vor fi subiecte care ţin exclusiv de activitatea Guvernului, iar coaliția PSD-PNL este improbabilă după alegeri.
Motivul a fost că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a promis inițial că va sprijini proiectul care să îi permită președintelui Iohannis să candideze la parlamentare, dar apoi s-a răzgândit, potrivit surselor din PNL.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt candidați la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea). Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, iar mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembrie.
Vale1 • 13.10.2024, 18:32
Ciucă sare din schema în primul tur al alegerilor. Bătălia finală în turul doi va fi între Ciolacu și Geoană. Diana nu are cum sa candideze la prezidențiale, pentru că deja este in funcție de europarlamentar. La fel a pățit și Iohannis, care este activ în funcția de președinte și mai vroia domnia lui o funcție și prin Nato. Imposibil ! legislația UE nu permite două birouri pentru un singur angajat...
Demradulescu • 07.10.2024, 23:38
Ce spune Ciucă,e ca filmul Adio,dar rămân cu tine ,tu ești javră,eu sunt javră,cum să plecăm noi din fața măcelăriei.