Anunțul a fost făcut de copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, luni, la finalul reuniunii liderilor coaliției, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
„În discuţia de astăzi s-a convenit (…) ca decizie politică, care va fi propusă până săptămâna viitoare de către grupul de lucru ca modificare a legislaţiei, o abordare în care preşedintele şi directorul general să fie membri ai Consiliilor de administraţie, preşedintele, evident, va fi propus de Consiliul de administraţie şi votat de Parlament, alături de Consiliul de Administraţie, directorul general, la rândul său, va fi propus de Consiliul de administraţie”, a afirmat Barna.
Orban: Consiliul de Administrație alege șefii
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că, prin modificarea Legii de funcţionare a SRTV şi SRR, funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie va fi separată de cea de director general.
„Legea este acea care stabileşte modul în care funcţionează Televiziunea. Este un Consiliu de administraţie, numirea în Consiliul de administraţie se face de către Parlament, Guvern, preşedinte şi reprezentanţii salariaţilor. Acest Consiliu de Administraţie hotărăşte cine este preşedinte şi cine este director general. Singura chestiune care se modifică este separarea între funcţia de preşedinte al CA şi funcţia de director general”, a afirmat Orban.
El a precizat că modificare va fi făcută prin intermediul unei legi inițiate în legislatura trecută pe care președintele României a retrimis-o în Parlament pentru reexaminare.
Depolitizare „politică”
Întrebat despre depolitizarea instituției, liderul PNL a spus că asta ține de calitatea oamenilor propuși de partide în cadrul Consiliilor de administraţie.
„Poate să numească oameni de calitate, oameni serioşi, dacă alte partide vor să-şi desemneze oameni care nu sunt serioşi există o răspundere privind funcţionarea, este o televiziune publică. Cele care desemnează sunt instituţiile publice – Preşedinţia României, Guvernul, Parlamentul României, de asemenea, sunt şi reprezentanţi ai salariaţilor care sunt aleşi de către salariaţii din televiziune. Repet, calitatea oamenilor, calitatea managementului este aceea care defineşte dacă o conducere este bună sau nu”, a spus Ludovic Orban.
Nu noi am folosit «Viaţa satului» pentru a-l prezenta pe măritul conducător cu ore întregi de apariţii în plină campanie electorală la «Viaţa satului», nu noi am inventat cenzura, nu noi am inventat campaniile.
Ludovic Orban:
Problema celor două funcții împărțite la trei partide
Dublarea funcțiilor la vârful TVR și al Radioului public s-a realizat după ce partenerii de guvernare nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind împărțirea posturilor din pachetul media, care include și șefia agenției de știri Agerpres.
„PNL a spus că ia TVR-ul, USR, că ia Radioul public, moment în care UDMR a spus că va propune Avocatul Poporului. Ludovic Orban a spus că nu se poate ca UDMR să propună Avocatul Poporului și discuția s-a închis”, declarau, la începutul lunii martie, surse din coaliție, citate de europalibera.org.
În acest moment cele două instituții media publice sunt conduse de un câte un președinte – director general, care este propus de Consiliul de Administrație și votat de Parlament. Coaliția deține voturile necesare pentru schimbarea șefilor TVR și SRR, care se face prin respingerea rapoartelor de activitate.