Viktor Orban pretinde că a reunit cea mai veche „trupă” din Europa. Simpatizanții săi cei mai înfocați o numesc „k.u.k.”, de la „kaiserlich und königlich” („imperial și regal”), dar pentru toți ceilalți este cunoscută ca Imperiul Habsburgic.

Printre numeroasele articole publicate în ultimele zile pe tema manevrelor liderului de la Budapesta, cel mai relevant în ceea ce privește relația lui Viktor Orban cu puterea a fost anunțul făcut pe 30 iunie, la Viena, cu privire la înființarea grupului politic „Patrioți pentru Europa”, adică o reinventare a fostei tabere de extremă-dreapta „Identitate și Democrație”.

Imperiul Habsburgic contraatacă

Stând la Viena alături de colegi populiști de extremă-dreapta și dreapta din Austria și Cehia, Orban și-a anunțat noul club pe un ton triumfător, pretinzând că ar fi de dreapta și conducerea lui. Este un club care cuprinde principalele teritorii ale defunctului Imperiu Habsburgic: Austria, Boemia și Ungaria, notează Politico.

„Creăm o formațiune politică ce, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a spus Orban, adăugând: „Cerul este limita”.

Numele ales pentru acest grup politic este un caz clasic de antifrază, cu un înțeles opus față de cel pretins, exact ca atunci când îi spui unui uriaș „micuțul”. Cu toate că termenul „patrioți” poate însemna multe lucruri, cu siguranță nu putem vorbi în acest caz despre „Patrioți pentru Europa”.

Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital
Recomandări
Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital

Lăudăroșenia lui Orban nu a fost în van. Luni, partidul francez Rassemblement national (RN) s-a alăturat „Patrioților”, la fel ca Liga din Italia, adăugându-se astfel pe o listă în creștere de partide de extremă-dreapta din Spania până în Țările de Jos.

Deși RN, cu 30 de europarlamentari, dispune de cea mai mare delegație din rândul „Patrioților pentru Europa”, Viktor Orban și aliații săi habsburgici ar putea domina grupul, dacă vor reuși să atragă partide populiste din Slovenia și Slovacia, așa cum pare a fi cazul.

Având în vedere că genul de naționalism pe care îl promovează acești autointitulați „patrioți” a dus la dispariția Imperiului Habsburgic în 1918, alierea lor pare oarecum surprinzătoare.

Până recent, singura asemănare dintre politicienii care fac parte acum din grupul „Patrioților pentru Europa” era lipsa de încredere reciprocă. Partidul Libertății din Austria, de exemplu, a cerut timp de zeci de ani despăgubiri de la cehi pentru austriecii care și-au pierdut casele în momentul în care au fost alungați din fosta Cehoslovacie, după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Între timp, una dintre puținele probleme asupra cărora cehii, slovacii, ungarii și slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii în raport cu ei. Așadar, de ce se reunesc atât de brusc? Răspunsul poate fi „Viktor Orban”.

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

Deși există încă multă neîncredere la suprafață, populiștii europeni știu să recunoască o formulă câștigătoare atunci când o văd la orizont. Indiferent de ce se spune despre vicleanul lider ungar și despre diplomația sa de săptămâna trecută, cu deplasări la Kiev, Moscova, Beijing și chiar Mar-a-Lago într-o pretinsă „misiunea de pace”, nu se poate nega că acesta are ambiții peste puterile sale. În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Orban este văzut ca un model, susține Politico.

Parteneri neașteptați

După ce a auzit de călătoria lui Viktor Orban la Moscova, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supraviețuit de curând unei tentative de asasinat, a făcut declarații apreciative la adresa liderului ungar și a recunoscut chiar că i-ar fi plăcut și lui să participe la așa-zisa „misiune de pace” a omologului său din țara vecină.

„Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei și să-mi exprim admirația pentru decizia lui de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare”, a spus Fico, al cărui partid, Smer, ia în calcul să se alăture „patrioților”. „Dacă sănătatea mi-ar fi permis, m-aș fi alăturat cu plăcere”, a adăugat el.

Orban și Fico sunt doi parteneri neașteptați. Tensiunile persistente dintre țările lor legate de dominația de 800 de ani a Ungariei asupra slovacilor, care s-a încheiat în 1918, au complicat mult timp relațiile.

Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei
Recomandări
Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei

Cei doi parvin, totodată, din părți opuse ale spectrului politic. În timp ce Orban, un fost disident antisovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care s-a reconvertit în social-democrat după căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989.

Această aliere nefirească explică în mare parte proiectul „patrioților” Europa Centrală și de Est. Pe lângă frustrarea pe care o exprimă față de Bruxelles, „patrioții” manifestă o atitudine mult mai amiabilă față de președintele rus Vladimir Putin și războiul său din Ucraina.

Cu excepția Austriei, partidele de extremă-dreapta care s-au alăturat până acum „Patrioților pentru Europa” provin din state membre NATO. Chiar și așa, cei mai mulți nu fac un secret din respectul lor față de liderul de la Kremlin, variind de la admirație cu reticență până la venerație totală.

„Putin nu poate să piardă”, a spus Orban într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru grupul media Axel Springer, din care face parte și Politico. „Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de închipuit”, a adăugat el într-o nouă retorică pro-Kremlin.

În afară de euroscepticism și îngăduința față de Rusia lui Putin, coaliția habsburgică a lui Orban este unită și de opoziția comună față de imigranții veniți din lumea musulmană, pe care „patrioții” o prezintă ca o confruntare între civizilații.

„Credem într-o Europă hotărâtă să-și protejeze granițele, să oprească migrația ilegală și să-și păstreze identitatea culturală, urmând voința marii majorități a cetățenilor europeni”, se arată în manifestul grupului reinventat pe baza vechii formațiuni „Identitate și Democrație”.

O platformă paneuropeană pentru Orban

Cu afiliați ai „Patrioților pentru Europa” aflați deja la putere în Ungaria și aflându-se în fruntea sondajelor din Austria și din Cehia înaintea alegerilor din septembrie în ambele țări, alianța lui Orban ar putea deveni în curând o importantă forță politică, atât în ​​regiune, cât și în UE, semnalează Politico.

Asta i-ar oferi lui Orban platforma paneuropeană pe care a căutat-o ​​de când partidul său Fidesz – pentru a evita excluderea – a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Dacă lucrurile merg pe calea dorită de Orban, impactul real al „patrioților” se va resimți mai aproape de casă.

După ce a stat în umbra Austriei în aproape toate cele peste șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea deveni actorul principal.

În caz de nevoie, Orban are la dispoziție chiar și un habsburg, și anume Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului Franz Joseph I al Austriei (1830-1916). Eduard Habsburg-Lothringen este în prezent emisar al Ungariei pe lângă Sfântul Scaun. „Dacă va fi vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă”, a spus el într-un interviu acordat recent.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

Cronos666   •   13.07.2024, 19:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

    nautilus   •   13.07.2024, 22:56

    Cronos666   •  13.07.2024, 19:30

    ***

    Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

    ***

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      nautilus   •   14.07.2024, 10:00

      nautilus   •  13.07.2024, 22:56

      ***

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      Toate comentariile șterse de "securiștii" de la așa zisa "libertatea" erau critici argumentate ale Românilor, la adresa șovinismului iredentist al ungurilor in frunte cu dictatorul putinist viktor orban!?! Nici cel mai extremist ziar din budapesta nu ar șters cu atâta ardoare criticile Românilor la adresa hunilor!!!

seaman651   •   13.07.2024, 16:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

AdrianPopescu   •   13.07.2024, 12:45

Hahaha! Traiesc in Suedia. In limba suedeza kuk inseamna organul sexual masculin 😂

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
FANATIK.RO
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
FANATIK.RO
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Observatornews.ro
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac
HOROSCOP
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI