Viktor Orban pretinde că a reunit cea mai veche „trupă” din Europa. Simpatizanții săi cei mai înfocați o numesc „k.u.k.”, de la „kaiserlich und königlich” („imperial și regal”), dar pentru toți ceilalți este cunoscută ca Imperiul Habsburgic.
Printre numeroasele articole publicate în ultimele zile pe tema manevrelor liderului de la Budapesta, cel mai relevant în ceea ce privește relația lui Viktor Orban cu puterea a fost anunțul făcut pe 30 iunie, la Viena, cu privire la înființarea grupului politic „Patrioți pentru Europa”, adică o reinventare a fostei tabere de extremă-dreapta „Identitate și Democrație”.
Imperiul Habsburgic contraatacă
Stând la Viena alături de colegi populiști de extremă-dreapta și dreapta din Austria și Cehia, Orban și-a anunțat noul club pe un ton triumfător, pretinzând că ar fi de dreapta și conducerea lui. Este un club care cuprinde principalele teritorii ale defunctului Imperiu Habsburgic: Austria, Boemia și Ungaria, notează Politico.
„Creăm o formațiune politică ce, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a spus Orban, adăugând: „Cerul este limita”.
Numele ales pentru acest grup politic este un caz clasic de antifrază, cu un înțeles opus față de cel pretins, exact ca atunci când îi spui unui uriaș „micuțul”. Cu toate că termenul „patrioți” poate însemna multe lucruri, cu siguranță nu putem vorbi în acest caz despre „Patrioți pentru Europa”.
Lăudăroșenia lui Orban nu a fost în van. Luni, partidul francez Rassemblement national (RN) s-a alăturat „Patrioților”, la fel ca Liga din Italia, adăugându-se astfel pe o listă în creștere de partide de extremă-dreapta din Spania până în Țările de Jos.
Deși RN, cu 30 de europarlamentari, dispune de cea mai mare delegație din rândul „Patrioților pentru Europa”, Viktor Orban și aliații săi habsburgici ar putea domina grupul, dacă vor reuși să atragă partide populiste din Slovenia și Slovacia, așa cum pare a fi cazul.
Având în vedere că genul de naționalism pe care îl promovează acești autointitulați „patrioți” a dus la dispariția Imperiului Habsburgic în 1918, alierea lor pare oarecum surprinzătoare.
Până recent, singura asemănare dintre politicienii care fac parte acum din grupul „Patrioților pentru Europa” era lipsa de încredere reciprocă. Partidul Libertății din Austria, de exemplu, a cerut timp de zeci de ani despăgubiri de la cehi pentru austriecii care și-au pierdut casele în momentul în care au fost alungați din fosta Cehoslovacie, după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).
Între timp, una dintre puținele probleme asupra cărora cehii, slovacii, ungarii și slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii în raport cu ei. Așadar, de ce se reunesc atât de brusc? Răspunsul poate fi „Viktor Orban”.
Deși există încă multă neîncredere la suprafață, populiștii europeni știu să recunoască o formulă câștigătoare atunci când o văd la orizont. Indiferent de ce se spune despre vicleanul lider ungar și despre diplomația sa de săptămâna trecută, cu deplasări la Kiev, Moscova, Beijing și chiar Mar-a-Lago într-o pretinsă „misiunea de pace”, nu se poate nega că acesta are ambiții peste puterile sale. În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Orban este văzut ca un model, susține Politico.
Parteneri neașteptați
După ce a auzit de călătoria lui Viktor Orban la Moscova, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supraviețuit de curând unei tentative de asasinat, a făcut declarații apreciative la adresa liderului ungar și a recunoscut chiar că i-ar fi plăcut și lui să participe la așa-zisa „misiune de pace” a omologului său din țara vecină.
„Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei și să-mi exprim admirația pentru decizia lui de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare”, a spus Fico, al cărui partid, Smer, ia în calcul să se alăture „patrioților”. „Dacă sănătatea mi-ar fi permis, m-aș fi alăturat cu plăcere”, a adăugat el.
Orban și Fico sunt doi parteneri neașteptați. Tensiunile persistente dintre țările lor legate de dominația de 800 de ani a Ungariei asupra slovacilor, care s-a încheiat în 1918, au complicat mult timp relațiile.
Cei doi parvin, totodată, din părți opuse ale spectrului politic. În timp ce Orban, un fost disident antisovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care s-a reconvertit în social-democrat după căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989.
Această aliere nefirească explică în mare parte proiectul „patrioților” Europa Centrală și de Est. Pe lângă frustrarea pe care o exprimă față de Bruxelles, „patrioții” manifestă o atitudine mult mai amiabilă față de președintele rus Vladimir Putin și războiul său din Ucraina.
Cu excepția Austriei, partidele de extremă-dreapta care s-au alăturat până acum „Patrioților pentru Europa” provin din state membre NATO. Chiar și așa, cei mai mulți nu fac un secret din respectul lor față de liderul de la Kremlin, variind de la admirație cu reticență până la venerație totală.
„Putin nu poate să piardă”, a spus Orban într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru grupul media Axel Springer, din care face parte și Politico. „Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de închipuit”, a adăugat el într-o nouă retorică pro-Kremlin.
În afară de euroscepticism și îngăduința față de Rusia lui Putin, coaliția habsburgică a lui Orban este unită și de opoziția comună față de imigranții veniți din lumea musulmană, pe care „patrioții” o prezintă ca o confruntare între civizilații.
„Credem într-o Europă hotărâtă să-și protejeze granițele, să oprească migrația ilegală și să-și păstreze identitatea culturală, urmând voința marii majorități a cetățenilor europeni”, se arată în manifestul grupului reinventat pe baza vechii formațiuni „Identitate și Democrație”.
O platformă paneuropeană pentru Orban
Cu afiliați ai „Patrioților pentru Europa” aflați deja la putere în Ungaria și aflându-se în fruntea sondajelor din Austria și din Cehia înaintea alegerilor din septembrie în ambele țări, alianța lui Orban ar putea deveni în curând o importantă forță politică, atât în regiune, cât și în UE, semnalează Politico.
Asta i-ar oferi lui Orban platforma paneuropeană pe care a căutat-o de când partidul său Fidesz – pentru a evita excluderea – a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Dacă lucrurile merg pe calea dorită de Orban, impactul real al „patrioților” se va resimți mai aproape de casă.
După ce a stat în umbra Austriei în aproape toate cele peste șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea deveni actorul principal.
În caz de nevoie, Orban are la dispoziție chiar și un habsburg, și anume Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului Franz Joseph I al Austriei (1830-1916). Eduard Habsburg-Lothringen este în prezent emisar al Ungariei pe lângă Sfântul Scaun. „Dacă va fi vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă”, a spus el într-un interviu acordat recent.