Cuprins:
Răzgândirea politică și reevaluarea colaboratorilor și adversarilor rămâne o constantă a liderilor de la București. Iar tema datei prezidențialelor, unde fiecare partid are propriile calcule, e cea mai bună dovadă.
În martie, PSD și PNL băteau palma pe întreg calendarul electoral pentru 2024. Liberalii chiar dădeau o decizie de BPN pe 3 martie, în care scriau negru pe alb că prezidențialele vor fi pe 15 și 29 septembrie. Iar promisiunea datei a fost menținută până înainte de alegeri. După localele și europarlamentarele din 9 iunie, liberalii s-au sucit și au cerut ca primul tur al prezidențialelor să fie mai târziu, adică la termen (în noiembrie) sau undeva la între septembrie și noiembrie, o variantă propusă fiind 27 octombrie.
Cert e că PNL a rămas ferm pe poziții: nu e de acord cu ele în septembrie, vineri fiind ultima zi posibilă pentru a da HG-ul de organizare a loc, astfel încât să fie prins termenul de 15 septembrie. Pentru că legea spune că Hotărârea de Guvern privind alegerile trebuie să fie cu minim 75 de zile înainte de aceasta dată.
Presiunile celor din jurul liderilor
Dincolo de relația între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în spatele acestora stau numeroși lideri care îi presează. În cazul lui Ciolacu, presiunea a fost pentru asumarea rapidă a candidaturii și alegeri în septembrie, lună în care are loc mărirea pensiilor. Social-democrații sunt cei care se adresează cel mai des acestei categorii care are circa 4,7 milioane de persoane, potrivit ultimelor date al Casei Naționale de Asigurări și Sănătate.
În al doilea rând, e o mișcare prin care l-ar pune în dificultate pe prezidențiabilul neanunțat din zona bazinului lor electoral: Mircea Geoană. Acesta trebuie să-și anunțe în primul rând plecarea de la NATO după Summitul din iulie, pentru a intra în campanie. Plus că e o cursa contracronometru pentru liste de semnături, organizarea echipelor de teren etc.
Chiar dacă Marcel Ciolacu pare indecis privind candidatura sa, în PSD e foarte greu ca președintele de partid să evite intrarea într-o cursă pentru prezidențialele, în condițiile în care dispune de cea mai mare armată de primari, consilieri locali și județeni, plus că vine după o victorie zdrobitoare la locale.
În cazul PNL, Nicolae Ciucă pare a fi candidatul de sacrificiu, pentru că oricât ar încerca liberalii, Ciucă nu crește deloc în sondaje. În prezent, Ciucă e al patrulea în sondaje, după Geoană, Ciolacu și George Simion, iar acum în joc va intra și Elena Lasconi. Deși dintr-un partid mic și în derivă, Lasconi e singura persoană de la prezidențiale care a fost validată prin votul direct, câștigând un al doilea mandat de primar al municipiului Câmpulung cu aproximativ 70%.
Liberalii au dorit să evite luna septembrie pentru că electoratul lor se mobiliza greu la vot în contextul concediilor, dar și pentru a nu da PSD avantajul creat de mărirea pensiilor. Așa speră că prin mobilizarea activului de partid să-l ducă pe Ciucă în turul al II-lea, unde împotriva unui candidat ca Marcel Ciolacu, liberalii sunt optimiști că ar putea mobiliza pe cei anti-PSD.
PSD îl ia la țintă pe Ciucă
Joi după-amiază au început atacurile în rafală la adresa lui Nicolae Ciucă. După ce Marcel Ciolacu i-a transmis de la Bruxelles că nu are onoare, dat fiind că nu și-a respectat cuvântul, numeroși social-democrați au venit cu atacuri la adresa lui șefului PNL.
„Un poznaș în slujba țării…. Domnul Ciucă ne spune că va respecta doar prevederile și termenele legale în ceea ce privește data alegerilor prezidențiale. Mă întreb ce era legal pe 3 martie și a devenit ilegal pe 27 iunie la PNL?! Probabil tot efectul căldurii de afară și al selfieurilor cu televizorul..”, i-a transmis ministrul Transporturilor și numărul doi din PSD.
PNL reînvie „ciuma roșie”
Liberalii inițial au încercat să închidă subiectul printr-un mesaj simplu al lui Ciucă privind faptul că PNL vrea alegeri la termen, deci noiembrie. Apoi au trecut și ei la alt nivel.
Florin Roman, coordonatorul PNL la locale, a venit cu un mesaj ascuns de liberali timp de câțiva ani. „Dl Ciolacu trăiește zile caniculare pe terasele din Koln, Munchen, Frankfurt și Bruxelles, la o halba de bere, printre fanii echipei naționale, dar și printre socialiștii europeni. E drept, ca o dată pe săptămână își face timp, între un meci și o halba, să apară și pe la ședințele de guvern, pe principiul “Marcele, fă-te ca lucrezi!” (…) Atacurile suburbane ale domnului Ciolacu la adresa PNL reprezintă o jignire la adresa celor 2,5 milioane de români care au votat PNL. Vom răspunde acestor trufași și aroganți lideri PSD, care nu fac decât să ne reamintească de Liviu Dragnea și «ciuma roșie!»”
Practic, peste noapte de la aliați PSD-iștii au devenit iar exponenții ciumei roșii, cu toate că ei au venit să guverneze cu PNL, când relațiile PNL-USR era deteriorate, în toamna lui 2021.
Un alt lider liberal, Tănase Stamule, a venit cu o altă explicație: PSD făcut preș în fața PNL pentru a câștiga noi funcții. Însă în cazul Timiș, liberalii au rămas fără CJ, pentru că funcția a trecut la PSD, iar ei nici măcar nu au luat Primăria Timișoara, unde Nicolae Robu nu a reușit să-l învingă Dominic Fritz.
Berbukson • 28.06.2024, 21:46
Când am votat psd, am dat greș. Cu pnl, greș . Cu pdl, greș. Cu usr...gherlă. Ce mai votăm, că nu se poate vota nimic !
GrilVarudi • 28.06.2024, 21:27
Așaaa, așaaa! Īncurcă-i, drace! Divide et impera! Aviz dreptei reunite!
NECULAI52 • 28.06.2024, 17:06
Încă de acum, Marcel și Nicu sunt cadavre politice! Pentru turul doi, prevăd o mobilizare maximă! De ce? Intrebati-l pe Ponta, care și acum se uită la televizor, așteptând să fie președinte!