SUA au aproximativ 2.500 de militari în Irak şi aproape 900 în Siria în cadrul coaliţiei internaţionale înființate în 2014 pentru a lupta împotriva rețelei jihadiste Statul Islamic (SI). Alianţa include efective din mai multe ţări, în special Franţa şi Marea Britanie, dar și din România.

Guvernul irakian solicită încheierea misiunii coaliţiei antijihadiste şi retragerea consilierilor militari străini, intenționând să înlocuiască acest dispozitiv prin consolidarea parteneriatelor bilaterale în domeniul militar, în special cu SUA.

Acordul convenit între Washington și Bagdad prevede o retragere în două etape, a spus ministrul irakian al apărării, Thabet al-Abbassi, într-un interviu difuzat duminică de postul panarab de televiziune Al-Hadath.

Prima etapă, care începe luna aceasta și va dura timp de un an, priveşte personalul coaliţiei staţionat la bazele militare din Bagdad şi din alte părţi, inclusiv baza de la Ain al-Assad. A doua etapă, care va fi implementată între septembrie 2025 şi septembrie 2026, priveşte trupele din Kurdistanul Irakian.

„Probabil că în zilele următoare vom semna acordul, care a fost convenit la Washington”, a subliniat ministrul irakian, adăugând că această înţelegere ar fi trebuit deja să fie semnată, însă a fost amânată din cauza situaţiei regionale explozive, dar şi a „alegerilor din SUA”.

Negocierile au început în iarna anului 2023, cu scopul de a atenua repercusiunile tensiunilor regionale asupra Irakului, în contextul atacurilor cu drone şi rachete revendicate de grupuri armate proiraniene care au vizat coaliţia internaţională în Irak şi în Siria, precum şi războiului din Fâşia Gaza. Ca represalii faţă de aceste atacuri, SUA au efectuat raiduri aeriene împotriva facţiunilor proiraniene.

Irakul şi-a proclamat „victoria” împotriva Statului Islamic la sfârşitul anului 2017. Pentru a justifica retragerea coaliţiei internaţionale antijihadiste, Bagdadul asigură că forţele sale de securitate sunt acum capabile să conducă de unele singure lupta împotriva Statului Islamic, considerând că rețeaua teroristă este în prezent slăbită şi nu mai reprezintă aceeaşi ameninţare ca înainte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News