În anul 2014, Costel Cristian Balaciu, domiciliat în Drumul Lunca Târnavei, sector 3, a cerut o analiză de apă scoasă din fântâna proprie laboratoarelor Apa Nova. Această zonă a Bucureştiului nu este branşată la reţeaua de apă şi canal. Buletinul de analiză l-a cutremurat pe Cristian Balaciu: nivelul de nitraţi, nitriţi şi în special bacterii ucigaşe de tip E.coli era de 630 de ori peste nivelul acceptat. Înfricoşat, omul a făcut apel la Apa Nova, desigur, expeditorul buletinului de analiză!
A făcut plângeri peste plângeri
“Cei de la Apa Nova mi-au spus iniţial că nu există reţele de apă şi canal în zonă, deşi vecinii noştri au contract şi beneficiază de apă şi canal, lucru pe care l-am arătat celor de la Apa Nova. Ulterior au venit în teren, au constatat că e adevărat ce le-am spus şi m-au sfătuit să mă branşez ilegal la reţeaua publică – adică m-au instigat la furt -, după care să mă dau în gât, plătesc o amendă şi semnez contractul cu ei”, povesteşte Cristian Balaciu.
Omul a făcut plângere şi la Primăria Capitalei, în special după cazurile deceselor din Piteşti în care medicii au invocat bacilul E.coli. Primăria Generală a explicat că până este gata PUZ-ul la primăria de sector, ei nu pot face lucrări de branşament la apă şi canal.
“Primăria sectorului 3 avea termen de finalizare a PUZ-ului, împreună cu Institutul de Arhitectură Ion Mincu, în luna decembrie a anului 2015. Le-am reamintit aceste lucruri în februarie 2016, atât primarului de sector, cât şi primarului general interimar şi i-am întrebat dacă trebuie să aştept să moară oameni ca la Argeş înainte ca dumnealor să intervină”, adaugă Cristian Balaciu.
«Se aşteaptă să moară cineva?»
În urma sesizării a avut loc o şedinţă furtunoasă la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), unde au fost invitaţi şi cei de la Primăria sectorului 3, cărora li s-a pus în vedere că în cursul lunii martie 2016 trebuie să fie gata PUZ-ul solicitat de bucureştenii de pe Drumul Lunca Târnavei. Documentaţia chiar a fost gata în martie 2016 şi afişată pe site-ul Consiliului Local Sector 3. Dar…
“Am trimis acest PUZ la PMB, deşi îl trimiseseră oficial şi cei de la PS3. Am întrebat când încep lucrările efectiv, să beneficiem de utilităţi publice (!), căci fără ele ne supunem unor riscuri de îmbolnăvire. De la sfârşitul lunii martie şi până în prezent, cei de la PMB, care altădată răspundeau imediat şi aruncau pisica moartă în curtea lui Negoiţă, nu au mai răspuns. Inutil să vă mai spun că fără utilităţi nici nu se asfaltează strada şi străzile de aici devin aproape navigabile, că această apă se infiltrează în pânza freatică afectată deja şi că rămân maşini împotmolite în gropile pline cu apă şi noroi, că după ce dispar bălţile apare praful, pe care îl înghit copiii noştri… Chiar se aşteaptă să moară cineva, să iasă scandal la TV sau mai ştiu eu ce, pentru ca autorităţile să îşi facă datoria?”
Abracadabra cu taxa de canalizare!
La punctul doi de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost prezentat un proiect privind nivelul taxei de canalizare pe anul 2016, care ar trebui să fie de 0,05 lei/metru cub de apă uzată. La pagina privind raportul de specialitate scrie aşa:
- Populaţia Bucureştiului = 2.107.465 persoane
- Populaţia conectată la reţeaua de canalizare = 1.725.969 persoane
- Consumul mediu anual de apă pe cap de locuitor =149 litri/persoană pe zi (adică 0,149 mc/persoană/zi)
- Procentul de apă care se întoarce în canalizare = 95%
- Valoarea previzionată pentru volumul total de apă uzată pentru anul 2016 (milioane mc) = 172,07
- Volumul de apă industrială facturată (milioane mc) = 16,84
- Volumul de apă uzată din comunităţile învecinate (milioane mc/ an) = 6,18
Prima observaţie: 381.496 de bucureşteni, adică 18% din populaţie, nu sunt conectaţi la reţeaua de canalizare a oraşului.
Apoi, dacă înmulţim consumul unui om/zi rezultă că pe an consumă 54,4 metri cubi.
Dacă înmulţim cu numărul de persoane care au canalizare şi adăugăm apa industrială şi apa uzată din comunităţile învecinate, deşi nu ar fi normal, rezultă doar 116.886.824 metri cubi care ar putea fi aruncaţi la canalizare într- un an, cu condiţia ca apa facturată să ajungă la canalizare în proporţie de 100%. Da, dar în actul oficial sunt prevăzute 172,07 milioane de metri cubi, adică cu 55 de milioane de metri cubi în plus faţă de abonaţi!
Să zicem că înmulţim consumul anual al unui bucureştean cu numărul tuturor bucureştenilor, chiar şi cei care nu au canalizare, plus apa industrială, plus comunităţile învecinate,… tot rezultă un surplus de 40 de milioane de metri cubi de apă uzată, care trebuie să apară pe facturile bucureştenilor, dar nu se poate explica originea lor! Am cerut lămuriri de la Primăria Capitalei cu opt zile în urmă, dar încă nu am primit nici un răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro