Avertismentul directorului OMS vine în contextul în care apariţia noii variante de COVID-19, Omicron, a generat panică la nivel global. Nicio altă variantă nu a provocat atâta îngrijorare în lume de la apariţia tulpinii Delta.
Sfârşitul pandemiei nu este o chestiune de şansă, este o chestiune de alegere. La nivel mondial, avem un cocteil toxic de slabă acoperire vaccinală şi depistare foarte slabă, o reţetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS:
Cel puţin 23 de ţări în cinci din cele şase regiuni ale OMS au semnalat până acum cazuri de Omicron, a mai spus Ghebreyesus, precizând că instituția pe care o conduce se aşteaptă ca acest număr să crească.
Potrivit OMS, tulpina Omicron, numită şi B.1.1.529, a fost semnalată organizației pentru prima dată pe 24 noiembrie 2021 de Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie.
Vineri, 26 noiembrie, OMS a catalogat tulpina Omicron drept o variantă „îngrijorătoare”, nivelul cel mai ridicat.
Noua variantă a coronavirusului prezintă numeroase mutaţii susceptibile să o facă mai contagioasă şi potenţial mai rezistentă la vaccinuri. În prezent, experții din domeniul sanitar efectuează studii pentru a determina dacă într-adevăr lucrurile se prezintă astfel şi în ce măsură, iar primele rezultate ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni.
Până acum existau patru variante clasificate drept „îngrijorătoare” de OMS: Delta, care reprezintă cvasitotalitatea cazurilor secvenţiate în lume, Alfa, Beta şi Gama.