[libgallery id=”1704513′]

Fotografii: Vlad Chirea

 

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, doi copaci au fost doborâţi de viscol, dintre care unul a căzut pe o maşină parcată pe Şoseaua Colentina nr. 62, iar un altul a căzut pe drum, pe Calea Moşilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

În zona Dristor, pe sensul spre staţia Policolor, aproximativ zece tramvaie au rămas blocate pe linie din cauza unei defecţiuni la un tramvai, iar echipele de intervenţie au încercat tractarea acestuia cu o maşină. Probleme au fost și pe linia tramvaielor 14, pe Bulevardul 1 Decembrie, unde circulația a fost blocată pâna la capătul de linie Faur, din cauza unui tramvai defect. Şi tramvaiele liniei 27 au fost blocate pe Bulevardul Camil Ressu, zona Piaţa Râmnicu Sărat, pe sensul spre staţia Complex RATB Titan, tot din cauza unui tramvai defect.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat vineri dimineață că intervențiile de deszăpezire din București se vor face neîntrerupt pe tot parcursul zilei, insistându-se pe străzile adiacente.

„Intervenția trebuie să se desfășoare continuu pentru că și la noapte va fi ger și zăpada depusă va îngheța. Am dispus tuturor operatorilor de salubritate să intervină pe tot parcursul zilei, să nu aștepte acele momente în care să nu mai ningă,” a anunțat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mai spus că a insistat cu deszăpezirea pe străzile latelare, pe străzile adiacente, pe cele secundare, „unde anii trecuți nu s-a intervenit aproape deloc”.

Pregătiri încă de joi pentru codul portocaliu

Gabriela Firea a convocat joi comandamentul de iarnă la Primăria Capitalei, după ce meteorologii au emis avertizări de vreme rea.

„Administraţia Naţională de Meteorologie apreciază că pe parcursul acestui episod de vreme severă se vor înregistra în jurul a 20-25 de litri de apă pe metru pătrat sub formă de ninsoare, dar pentru că vântul este foarte puternic, există posibilitatea ca stratul de zăpadă să măsoare 10-15 centimetri, iar în zonele mai adăpostite acesta poate să meargă până spre 30-40, poate chiar 50 de centimetri”, a declarat Gabriela Băncilă, şef al Centrului Naţional de Prognoză Meteo.

Joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a trimis bucureștenilor mesaje de avertizare cu privire la fenomenele meteo periculoase, pe cele 40 de panouri electronice. Panourile sunt amplasate în zonele: rondul Piața Unirii, Piața Universității, rondul Piața Obor, Splaiul Independenței (podul Izvor), Șoseaua Giurgiului, Piața Domenii, Bld. Obregia, intersecția cu strada Nițu Vasile, Piața 1 Mai. Mesajele au intrat cu frecvență mai ridicată în primele 2 ore de la remiterea mesajului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, joi seară, că în Capitală sunt pregătite 500 de utilaje de intervenţie, peste 20.000 de tone de material antiderapant şi 2 500 de angajaţi pentru deszăpezirea drumurilor. Firea a mai precizat că toate spitalele aflate în administrarea Municipalităţii sunt incluse în programul de deszăpezire, iar spitalele Colentina, Victor Babeş, Cantacuzino şi Colţea au pregătite paturi pentru tratarea afecţiunilor infecţioase, chirurgicale, oncologice şi dermatologice ale persoanelor adulte fără adăpost care necesită îngrijiri medicale. În plus, edilul a solicitat RATB optimizarea timpilor de sosire în staţii a mijloacelor de transport în comun, iar staţiile şi refugiile să fie curăţate de zăpadă. „Potrivit reprezentantului RATB, autobuzele şi troleibuzele sunt echipate cu cauciucuri de iarnă, s-au constituit echipe de intervenţie, iar plugurile pentru degajarea zăpezii de pe liniile de tramvai sunt pregătite să acţioneze imediat ce vremea o va impune”, precizează Firea.

„În ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, în premieră, am luat legătura cu reprezentanţii ENEL, care au delegat câte o persoană pentru fiecare sector în parte, nu doar un dispecerat pentru toată Capitala, astfel încât, în cazul unor avarii, să se poată interveni cât mai rapid”, a mai spus primarul Capitalei.

La dispoziția bucureștenilor a fost la dispoziție un de telefon gratuit, 0800.800.868, care funcţionează nonstop, unde cetăţenii pot sesiza atât prezenţa oamenilor fără adăpost pe străzi, cât şi eventuale avarii sau alte probleme cauzate de fenomenele meteorologice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News