Codul galben de vijelii, valabil vineri, 19 iulie, între orele 12.00 și 23.00, vizează Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și sudul Banatului.

În aceste zone sunt așteptate „intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale”, anunță ANM.

În urma precipitațiilor se pot acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Codul galben de vijelii este valabil vineri, 19 iulie, între orele 12.00 și 23.00. Foto: meteoromania.ro

Caniculă în jumătate de țară

În același timp, vineri, Banatul, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și zone din Oltenia și Muntenia sunt vizate de un cod galben de caniculă. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că nopțile vor fi tropicale.

Totodată, Capitala și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, se află vineri sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Pentru aceste zone, meteorologii anunță maxime de 37…38 de grade și minime care nu vor fi mai mici de 22 de grade Celsius.

Atenționările cod portocaliu și galben de caniculă sunt valabile vineri, 19 iulie. Foto: meteoromania.ro

Canicula se menține în sud

Canicula persistă în sudul țării și sâmbătă, 20 iulie, însă zonele vizate de atenționările meteo sunt mai restrânse.

Astfel, Banatul, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și Dobrogea continentală se vor afla sub cod galben, cu maxime termice de 34…37 de grade și minime care nu vor coborî sub 20 de grade.

Județele Dolj, Olt și Teleorman rămân și sâmbătă sub cod portocaliu de caniculă. În aceste zone, valorile maxime vor fi, în general, de 37…38 de grade, iar minimele nu vor fi scădea sub 22 de grade.

Atenționările cod portocaliu și galben de caniculă sunt valabile sâmbătă, 20 iulie. Foto: meteoromania.ro

Vremea în București

ANM a emis și o prognoză specială pentru Capitală, valabilă în intervalul 19 iulie, ora 10.00 – 21 iulie, ora 10.00.

În prima zi a intervalului, „valul de căldură va diminua ușor”, dar „va continua să fie caniculă”. Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 22…24 de grade. Sunt așeptate înnorări după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse.

Pentru ziua de 20 iulie, meteorologii anunță în București temperaturi maxime de 36…37 de grade și minime de 22…24 de grade. În a doua parte a nopții sunt așteptate averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Urmărește-ne pe Google News