Avertizarea de cod portocaliu a fost instituită pentru râuri din judeţele Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Constanța și Tulcea, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor
În intervalul menționat, fenomenele pot avea intensitate mai mare începând de miercuri de la ora 18.00 până joi la ora 6.00 pe unele râuri din judeţele Iaşi, Vaslui şi Suceava, și de joi de la ora 16.00 până vineri la ora 6.00 pe arii extinse ȋn bazinele hidrografice aflate sub avertizare hidrologică cod portocaliu.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor mai menționează că, în intervalul 25 iulie, ora 15.00 – 27 iulie, ora 24.00, a fost instituit cod galben de inundații valabil pe râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Harghita, Mureş, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Harghita, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea.
Meteorologii au prelungit, până miercuri seară, la ora 21.00, codul portocaliu de ploi abundente pentru județele Tulcea și Constanța.
Astfel, în Dobrogea, vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula local cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.
Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până la sfârșitul acestei săptămâni.
De asemenea, codul galben de instabilitate atmosferică accentuată și cantități importante de apă a fost prelungit până joi seară, la ora 23.00 pentru 22 de județe din sud, nord-est şi sud-estul ţării.
În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie.
Prin acumulare sau în perioade scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.
Citește și: VIDEO/Cât de periculoasă este intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare. Medicul Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca: „Cele două organe țintă sunt ficatul și rinichiul”