Centrul Județean de Coordonare și Conducere a intervenției și Grupa Operativă ISU Timiș are un bilanț dezastruos după o primă zi de cod portocaliu. Din fericire, temperaturile exterioare nu au scăzut sub zero grade și zăpada nu a înghețat pe timpul zilei pe șosele.
Codul portocaliu de ninsori a fost declanșat sâmbătă dimineața la ora 6, iar între orele 8 și 20 pompierii militari au intervenit în 60 de situații de urgență, dintre care trei incendii, cinci accidente rutiere, 23 de degajări de copaci sau crengi ajunși pe autoturisme, 18 degajări de copaci sau crengi căzuți pe carosabil și 11 degajări de cabluri de pe carosabil.
La ora 20, în Timiș, 31 de localități erau parțial sau total nealimentate cu energie electrică.
„În prezent, pentru restabilirea energiei electrice în localitățile afectate lucrează 18 echipe, iar în urma ședinței operative s-a dispus dublarea numărului echipelor de lucru în teren cu lucrători din județele Arad și Hunedoara”, transmit autoritățile.
Spitalul orășenesc din Făget a rămas o perioadă fără energie electrică, dar problema a fost remediată în cele din urmă de către echipele din teren.
S-a ieșit cu 67 de utilaje pe autostradă, cu 49 pe drumurile naționale și cu 29 pe drumurile județene.
În Timișoara s-a intervenit spre seară doar cu 8 autobasculante cu lamă și sărăriță și cu două buldoexcavatoare din totalul de 45 aflate la dispoziția firmei SDM, cu care primăria are contract temporar de deszăpezire. Șoferii din Timișoara reclamă un trafic paralizat, așa că reprezentanții primăriei au cerut și ajutorul muncitorilor societății de termoficare Colterm.
„În municipiul Timișoara s-a intervenit cu 8 autobasculante cu lamă și sărăriță și două buldoexcavatoare. De asemenea, reprezentantul Primăriei Municipiului Timișoara, Robert Kristof, a precizat că echipele de la nivelul municipiului vor fi suplinite cu echipaje Colterm. Nu au fost raportate probleme deosebite pe căile de comunicații, se circulă în condiții de iarnă”, mai spun reprezentanții comandamentului.
Autoritățile le recomandă oamenilor să folosească mașina personală doar dacă este strict necesar, iar cei cărora chiar pleacă la drum să aibă autoturismele echipate corespunzător și să se intereseze de starea șoselelor. La Timișoara au fost și tramvaie blocate, pentru că rețeaua de contact nu a făcut față cantității de zăpadă acumulate. Ninge în continuare în județ, iar codul portocaliu expiră duminică la prânz.
UPDATE ora 16:45. Accidentele se țin lanț în județul Timiș. Șoseaua care leagă localitățile Jebel de Voiteg a fost blocată din cauza unui accident, iar coada formată de șoferi s-a întins pe kilometri întregi. Oamenii stau în trafic și postează fotografii pe rețelele de socializare.
Un alt accident s-a produs în localitatea Sânandrei. Doua autoturisme au fost implicate, în care se aflau cinci adulți și un minor. Din fericire, doar o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale și de transport la spital. Vinovat pentru accidentul din Sânandrei a fost un tânăr de 20 de ani, care, potrivit polițiștilor, nu a păstrat distanța față de mașina din fața lui.
Mai mulți șoferi au derapat în prima zi de cod portocaliu în Timiș și au ajuns cu mașinile în șanțuri.
Tot în Timiș, zece localități, printre care și Timișoara, aveau probleme cu energia electrică la ora 16. Potrivit reprezentanților Enel, patru echipe de intervenție încearcă să restabilească alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. Sunt afectați clienți din Timișoara, Dumbrăvița, Recaș, Lugoj, Tomești, Victor Vlad Delamarina, Criciova, Giulvăz, Ghilad, Bucovăț. Oficialii companiei spun că intervențiile sunt îngreunate din cauza viscolului în rafale de vânt puternic și din cauza stării drumurilor.
Alte 14 localități din Caraș-Severin au fost lăsate fără curent de codul portocaliu. Este vorba despre Valeapai, Duleu, Bărbosu, Stațiunea Râul Alb-Secu, Valea Mare, Forotic, Surducu Mare, Brezon, Doclin, Dognecea, Biniș, Tirol și Fizeș.
UPDATE ora 15:50. Codul portocaliu din județul Timiș a afectat și rețeaua electrică din șase localități. Potrivit Enel, la ora 14 erau nealimentate patru linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate Lugojul, Criciova, Deta, Giarmata, Giulvăz și Ghilad. Reprezentanții companiei spun că echipele Enel vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor, însă intervențiile sunt îngreunate de condițiile meteo severe și de circulația rutieră dificilă.
UPDATE ora 14:50. Codul portocaliu de ninsori a creat probleme și în județul Caraș-Severin. Doi stâlpi au căzut pe carosabil în Reșița, pe Aleea Gugu și pe str. Bistra, iar pompierii au fost nevoiți să intervină și pentru degajarea unui copac căzut pe trotuar pe Bd. Muncii. Drumul dintre Reșița și Semenic le-a creat mari probleme șoferilor, iar utilajele de deszăpezire n-au prea făcut față pe drumurile din Caraș.
Până la ora 13, drumarii din Caransebeș au acționat și 29 autoutilaje pentru a răspândi 171 de tone de material antiderapant, iar pe raza orașului Orșova s-a intervenit cu 25 de utilaje care au aruncat 143 de tone de material antiderapant, din partea secțiilor Drumuri Naționale din partea CNAIR.
Pe drumurile județene s-a acționat doar cu 21 de utilaje, care au răspândit 100 de tone de material antiderapant.
Mai multe localități din județ au rămas fără curent. Potrivit ISU Caraș-Severin, la ora 13 nu funcționa energia electrică în Târnova, Valea Mare, Forotic, Surducu Mare, Brezon, Doclin, Dognecea, Biniș, Tirol și Fizeș.
UPDATE ora 12:45. Timișoara: Accidente, incendii, copaci căzuți pe mașini și cabluri rupte! Peste 120 de pompieri și autospeciale de intervenție s-au mobilizat doar în Timișoara, unde s-au înregistrat cele mai multe situații de urgență. Alți 100 de pompieri au fost alertați și asigură permanența și sunt pregătiți să intervină în orice situație.
Pe codul portocaliu de ninsori intrat în vigoare de sâmbătă dimineața de la ora 6, ISU Timiș a intervenit la 13 situații de urgență: două accidente rutiere cu șase victime și un mort, un incendiu de autoturism, patru degajări de copaci căzuți și cinci degajări de cabluri căzute, precum și un incendiu la un container de depozitare materiale. „Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, la sediul ISU Timiș a fost convocat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a intervenției și Grupa Operativă ISU Timiș. În aceste momente, la nivelul municipiului Timișoara, unde s-au înregistrat cele mai multe situații de urgență, se acționează cu peste 120 de pompieri militari și autospeciale de intervenție. De asemenea, peste 100 de pompieri au fost alertați și asigură permanența, fiind pregătiți să intervină în orice situație”, ne-au declarat reprezentanții ISU Timiș.
Niciun drum din județul Timiș nu a fost blocat, dar se circulă în condiții de iarnă. La nivelul orașului Timișoara intervin „în funcție de necesitate” opt utilaje cu material antiderapant, opt utilaje cu lamă, opt buldoexcavatoare, șase miniîncărcătoare și 15 autobasculante.
S-au aruncat în total 150 de tone de material antiderapant. În stațiile mijloacelor de transport în comun intervin angajații Societății de Transport Public Timișoara.
Un tramvai a fost dotat cu lamă pentru deszăpezirea liniilor.
La nivelul județului, DRDP Timișoara a acționat pe SDN Timișoara cu 49 autoutilaje care au răspândit 219,5 tone material antiderapant. S-a aruncat pe DN6, C.T., DN69, DN58B, DN57, DN59A, DN59C, DN59E, DN68A și DN59D. Secția Autostrăzi a acționat cu 67 utilaje care au răspândit 912 tone material antiderapant pe A1, A6, A11 și DN7G.
UPDATE ora 10:30. Aeroportul din Timișoara fost redeschis la ora 10. Nu sunt probleme la decolări, ci mai degrabă la aterizări, pentru că ninge fără oprire și zăpada se depune continuu pe pistă. Lucrătorii aeroportului lucrează fără oprire la deszăpezirea pistei pentru ca zborurile să plece sau să aterizeze la orele stabilite, dar este posibil să mai apară întârzieri, susțin reprezentanții „Traian Vuia”.
Niciun avion nu a putut decola sau ateriza, iar pasagerii au rămas blocați în aerogară. Încă din noaptea de vineri spre sâmbătă au fost anulate mai multe zboruri.
„La ora 8.20 s-a dat informare aeronautică și am oprit toate zborurile. S-a lucrat toată noaptea pentru deszăpezire, dar la ora 8.20 a trebuit să închidem. Noi am dat informarea că două ore va dura până vom curăța pista. Dar estimez că până la ora 10 se vor relua toate zborurile”, ne-a declarat Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara.
A fost o noapte grea pentru drumari și pentru pompieri. Potrivit DRDP Timișoara, circulația se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile din vestul țării, dar nu sunt drumuri închise. 288 de utilaje de deszăpezire au acționat toată noaptea și au aruncat aproape 3.000 de tone de material antiderapant și șase tone de clorură de calciu, din care 1.200 de tone doar pe autostrăzile A1 și A6.
Potrivit ISU Timiș, în județ nu au fost raportate probleme deosebite. Pompierii au fost nevoiți să intervină în cursul nopții la mai multe accidente rutiere. De altfel, în doar trei ore și jumătate în dimineața zilei de sâmbătă, ISU a intervenit la opt situații de urgență: la copaci căzuți și cabluri rupte, la un accident rutier cu trei victime și la un accident rutier urmat de un incendiu. De pe străzile Timișoarei au fost ridicate patru persoane fără adăpost, iar un om al străzii a fost luat din Buziaș.
Și în Caraș-Severin se circulă în condiții de iarnă. Potrivit ISU Caraș-Severin, mai multe localități au rămas fără curent. La ora 9 erau afectați șapte abonați din Reșița, precum și localitățile Forotic, Surduc M., Brezon, Vermeș, Bocșa Montană parțial, Ersig și Izgar.
Povesteşte-ne şi arată-ne cum se simte iarna care a venit prea repede. Dacă la tine în oraş ninge sau dacă ai ajuns într-o zonă cu zăpadă, trimite-ne fotografii pe adresa de email redactie@libertatea.ro
Citește și:
Avertizare meteo de ninsori și viscol! Cum se circulă pe drumurile din România la această oră
Cât este amenda dacă circuli fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro