Cod portocaliu de poluare la Beijing. Codul portocaliu (al doilea pe o scară de patru: roșu, portocaliu, galben și albastru) reprezintă o densitate de peste 150 de micrograme pe metrul cub de particule PM2.5 — cele mai dăunătoare sănătății, timp de trei zile la rând — cu mult peste cele 25 de micrograme recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Agerpres.
Codul de alertă portocaliu presupune ca activitățile școlare desfășurate în aer liber să fie suspendate, centrele industriale să-și reducă producția, iar lucrările și alte activități din construcție să fie restricționate. Sunt impuse de asemenea limitări traficului și se recomandă populației să nu iasă din casă, mai ales copiilor și persoanelor în vârstă.
În principiu, alerta portocalie se activează de la 200 de micrograme pe metru cub de particule PM2.5 și se trece la codul roșu când nivelul de poluare se menține sau depășește această cifră timp de trei zile consecutiv.
Se estimează ca frontul de poluare să se mențină până duminică după-amiază, când se așteaptă ca sosirea unui val de aer rece să-l disperseze, potrivit prognozei meteo.
În urmă cu un an, tot la Beijing a fost instituit un Cod roșu de poluare. Milioane de autovehicule au fost forţate atunci să staţioneze, fabricile şi spaţiile în construcţie au fost închise, iar şcolile şi alte instituţii publice au fost sfătuite să îşi suspende activitatea. În Beijing sunt 21,1 milioane de oameni. Nivelul din aer al particulelor PM2,5 a atins valoarea de 650 micrograme pe metru cub. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul maxim dincolo de care aceste particule ajung să pună în pericol sănătatea este de 25 micrograme pe metru cub de aer.