Fenomenele vizate de primul codul roșu sunt val de căldură intens și persistent, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat
„În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a transmis ANM.
Temperaturile minime nu vor coborî sub 22 de grade Celsius și vor fi nopți tropicale.
Un al doilea cod roșu de caniculă a fost emis pentru miercuri, 17 iulie. Zonele afectate sunt Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei.
„În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, spun meteorologii.
Temperaturile minime nu vor coborî sub 22… 24 de grade Celsius și vor fi nopți tropicale.
În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge și își va pierde din intensitate, dar vor fi în continuare caniculă și disconfort termic, mai ales în sud.
Specialiștii: Beți apă multă, chiar dacă nu vă e sete și evitați alcoolul
Specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială Bucureşti au transmis o serie de recomandări și au avertizat că valul de căldură extremă are efecte negative asupra sănătăţii, motiv pentru care românii trebuie să fie atenți la mai multe lucruri a notat news.ro.
Hidratarea corespunzătoare
Oamenii trebuie să bea apă din abundenţă, chiar dacă nu simt senzația de sete. Trebuie evitate băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, pentru că deshidratează.
Îmbrăcămintea adecvată
Trebuie purtate haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, precum bumbacul, care permit pielii să respire. De asemenea, trebuie folosite pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a proteja cât de cât ochii și capul de radiaţiile solare.
Protecţia solară
Trebuie dat cu cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie potrivit înainte de a ieşi afară și reaplicat la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau după contactul cu apa.
Evitarea expunerii la soare
Oamenii nu trebuie să iasă din casă în intervalul orar 10.00-18.00, când radiaţiile solare sunt cele mai puternice, dacă nu este neapărat nevoie. Dacă nu au încotro, atunci trebuie mers prin zone umbroase, cu pauze frecvente în locuri răcoroase.
Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat
Casa trebuie bine ventilată și să fie folosit aerul condiționat pentru a răci camerele. De asemenea, un alt sfat al specialiștilor este să mergeți în locuri climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile.
Alimentaţia uşoară
Trebuie consumate mese uşoare, bazate mai ales pe fructe şi legume, care au un conţinut ridicat de apă și trebuie evitate alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.
Monitorizarea persoanelor vulnerabile
Copiii, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni medicale cronice sunt cele mai expuse la efectele căldurii extreme și trebuie protejate. Trebuie verificată periodic starea de sănătate a acestora.
Activitatea fizică
Activităţile fizice intense în aer liber nu trebuie făcute în timpul caniculei. Trebuie preferate momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro