Pentru ziua de vineri, 16 august, între orele 12.00 și 21.00, meteorologii au emis un cod galben de vreme instabilă, care vizează zonele de deal și de munte. În aceste regiuni sunt așteptate „averse, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină”, iar „cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”.

Codul galben de vreme instabilă este valabil vineri, 16 august, între orele 12.00 și 21.00. Foto: meteoromania.ro

Caniculă în aproape toată țara

În același timp, vineri, întreg teritoriul României, cu excepția județului Tulcea și a zonei de litoral, se află sub avertizări meteo de val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat.

Județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman se află astăzi sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi maxime care vor urca până la 39…41 de grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul a 23 de grade și izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest.

Centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei sunt vizate de un cod portocaliu de caniculă, meteorologii anunțând pentru aceste regiuni temperaturi maxime de 38…39 de grade și minime de 21…22 de grade, ceea ce înseamnă că nopțile vor fi tropicale.

Totodată, nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, sud-vestul Dobrogei, părți din Transilvania și Muntenia se află sub cod galben, în aceste zone urmând să se înregistreze temperaturi maxime de 34…37 de grade. De asemenea, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Codurile galben, portocaliu și roșu de caniculă sunt valabile pentru ziua de vineri, 16 august. Foto: meteoromania.ro

Valul de caniculă persistă

Valul de căldură va afecta aproape întreaga Românie și sâmbătă, 17 august, când codul roșu se menține în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade și izolat de 40 de grade.

„Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest”, precizează meteorologii.

Un cod portocaliu de caniculă a fost emis pentru ziua de 17 august pentru sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei, unde „temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar minimele, de 20…22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală”, anunță ANM.

Totodată, centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, sud-vestul Dobrogei se vor afla sub o avertizate cod galben. Temperaturile maxime din aceste regiuni vor ajunge la 34…37 de grade, iar local minimele vor fi de 18…20 de grade.

Codurile galben, portocaliu și roșu de caniculă sunt valabile pentru ziua de sâmbătă, 17 august. Foto: meteoromania.ro

Pentru zona Capitalei, ANM anunță că va fi în continuare caniculă și disconfort termic accentuat în intervalul 16 august, ora 10.00 – 18 august, ora 9.00.

„Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 37…39 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade”, transmite ANM în prognoza specială pentru București.

Urmărește-ne pe Google News