Erupția s-a produs în zorii zilei, printr-o nouă falie formată în ghețarul Vatnajökull, sub care se află vulcanul. Institutul Meteorologic din Islanda, care monitorizează și activitatea vulcanică, a informat că fenomenul a avut loc în zona Holuhraun, în care vinerea trecută s-a înregistrat o altă erupție din cauza căreia s-a instituit, pentru câteva ore, un cod roșu de alertă aviatică, potrivit Agerpres.
„Actuala fisură prin care se produce erupția este puțin mai mare decât cea de vineri”, a declarat, Armann Hoskuldsson, geolog de la Universitatea din Islanda, care lucrează în zona afectată. „Cantitatea de lavă este mai mare și sunt mai multe fisuri în calota de gheață”, a mai spus specialistul.
În 2010, erupția vulcanului de sub ghețarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe săptămâni. Norul de cenușă vulcanică format atunci a dus la cea mai amplă operațiune de închidere a spațiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durată de peste o lună, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri și afectând opt milioane de pasageri.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News