Astfel, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, s-au înregistrat temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius.
UPDATE ora 19:20. Angajaţii RATB au oferit sâmbătă apă potabilă călătorilor, în urma unei decizii a Primăriei Municipiului Bucureşti, a anunţat Regia de transport într-un comunicat de presă
„Având în vedere temperaturile caniculare de sâmbătă, 1 iulie 2017, angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) au oferit călătorilor sticle cu apă potabilă, în urma unei decizii a Primăriei Municipiului Bucureşti. Echipele de controlori au fost şi ele mobilizate să distribuie sticle cu apă călătorilor, iar activitatea lor s-a axat pe latura de informare şi prevenţie”, se arată în comunicat.
UPDATE ora 17:40. 1.796 de solicitări au fost făcute la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, de vineri dimineață până sâmbătă la ora 13,00, a a declarat managerul instituției, Alis Grasu.
„De ieri dimineață până sâmbătă în jurul orei 13,30, 1.796 de persoane au avut avut nevoie de ambulanță în București și Ilfov, dintre acestea 921 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și galben. Dintre persoanele care au prezentat urgențe, 227 se aflau în loc public. Dintre ele, 42 de persoane au prezentat lipotimii și 32 de persoane au prezentat sincope. Suntem la nivelul unei zile obișnuite. Nu este o creștere a numărului de solicitări față de zilele anterioare”, a afirmat Alis Grasu.
UPDATE ora 16:20. Lista restricţiilor de viteză impuse din cauza caniculei a fost completată cu alte 10 rute feroviare, astfel încât numărul total al tronsoanelor pe care se circulă cu atenţie a ajuns la 29, potrivit datelor actualizate la ora 16:10 de CFR Infrastructură.
Conform graficului, sunt impuse restricţii de viteză, după cum urmează: pe Regionala CF Constanţa (Babadag – Medgidia), pe Regionala CF Craiova (Craiova – Filiaşi şi Piatra Olt – Cozia), pe Regionala CF Timişoara (Batuşa – Ilia), pe Regionala CF Braşov (Deda – Tg. Mureş şi Deda – Bistra) şi pe Regionala CF Galaţi (Rm. Sărat – Buzău, Mărăşeşti – Lieşti, Făurei – Ţăndărei şi Adjud – Comăneşti).
UPDATE ora 15:20. Un număr de şase puncte de prim-ajutor medical, dar şi puncte de distribuţie a apei potabile au fost amenajate în municipiul Ploieşti, în contextul avertizării cod roşu de caniculă, autorităţile dispunând, totodată, măsuri pentru prevenirea dilatării liniilor de tramvai.
UPDATE ora 14:50. CFR a impus restricții de viteză pe 16 rute de cale ferată, din cauza caniculei.
Conform graficului oficial, valabil la ora 14:15, restricţiile de viteză în traficul feroviar sunt valabile pe Regionala CF Bucureşti, pe rutele: Mogoşoaia – Urziceni, Bucureşti – Videle – Giurgiu Nord, Broşteni – Urziceni, Titu – Goleşti, Bucureşti – Brazi, Titu – Goleşti, respectiv Ploieşti Sud – Armăşeşti.
De asemenea, sunt impuse restricţii de viteză pe Regionala CF Craiova (Craiova – Piatra Olt), Regionala CF Iaşi (Bacău – Bicaz), Regionala CF Constanţa (Ciulniţa – Călăraşi Sud, Feteşti – Ţăndărei – Slobozia Veche – Broşteni) şi Regionala CF Galaţi (Buzău – Făurei, Valea Călugărească – Buzău, Râmnicu Sarat – Adjud).
UPDATE ora 14:00. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, sâmbătă, în Iași, după ce au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Spiridon, din cauza temperaturilor excesiv de mari înregistrate în judeţ.
Coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sf. Spiridon, Diana Cimpoeşu, a declarat că până la orele prânzului patru persoane cu vârste între 27 şi 80 de ani au primit îngrijiri medicale, întrucât prezentau afecţiuni declanşate de temperaturile excesive, precum ischemie miocardică, tetanie sau lipotimie.
UPDATE ora 13:20. Mai multe corturi şi puncte de prim-ajutor vor fi înființate în Iași pentru persoanele afectate de caniculă.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Dan Postolea, a declarat sâmbătă că în municipiul reşedinţă au fost înfiinţate puncte de prim ajutor la Casa Studenţilor, în Piaţa Unirii, Piaţa Voievozilor, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, la Poşta din Podu Roş, conform Agerpres.
Urmează să fie amenajate corturi dotate cu aer condiţionat şi în Parcul din cartierul Nicolina, Piaţa Nicolina, Esplanada Mimiza din cartierul Păcurari, Esplanada Oancea din cartierul Tătăraşi şi în zona Gării.
De asemenea, autorităţile locale au anunţat că vor încheia un protocol de colaborare cu reprezentanţii Crucii Roşii pentru asigurarea cu personal voluntar instruit pentru rezolvarea situaţiilor de asistenţă a persoanelor în situaţii de caniculă în punctele de prim-ajutor.
UPDATE ora 12:30. 14 persoane au leşinat în locuri publice în ultimele 24 de ore din cauza caniculei şi au avut nevoie de intervenţia echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului(SAJ) Galaţi, a declarat sâmbătă şeful instituţiei, Mihai Polinschi, conform Agerpres.
Pentru a face faţă numărului mare de pacienţi în această perioadă caniculară, conducerea SAJ Galaţi a suplimentat personalul, însă doar în limita autovehiculelor care funcţionează. Potrivit şefului SAJ Galaţi, Mihai Polinschi, din totalul celor 50 de ambulanţe, funcţionează doar 30.
În ultimele 24 de ore, aproximativ 225 de persoane au sunat la 112 şi au solicitat ajutor la SAJ Galaţi, numărul apelurilor de urgenţă crescând în această perioadă cu peste 25%.
Probleme din cauza căldurii au şi o parte din pacienţii internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi, pentru că aproximativ 25% dintre saloane nu au aer condiţionat.
UPDATE ora 11:00. Poliţiştii locali vor împărţi sâmbătă sticle cu apă, pe stradă, în 19 puncte din sectorul 4 al Capitalei.
„Urmare a avertizării meteorologice Cod roşu de caniculă (…) şi care vizează inclusiv municipiul Bucureşti, autoritatea locală a sectorului 4 a luat măsuri sporite pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. Astfel, pe parcursul întregii zile, se vor împărţi sticle cu apă în 19 zone din sector”, precizează Primăria sectorului 4, într-un comunicat de presă.
UPDATE ora 10:00. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare nowcasting Cod galben de vijelii, valabilă în următoarele două ore, în zona judeţului Sibiu.
Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zona montană a judeţului atenţionat, inclusiv în localităţile Tălmaciu, Şelimbar şi Turnu Roşu, se vor semnala intensificări ale vântului de peste 55-70 km/h.
Meteorologii, despre temperaturile de foc de astăzi: “Este posibil să depăşim maxima istorică: 44,5 grade Celsius”
CFR a anunțat că ia măsuri suplimentare
Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre circulație și posibile întârzieri ale trenurilor, este recomandarea CFR Călători.
La nivelul Regionalelor de cale ferată sunt pregătite stocuri de apă în gări pentru călătorii aflați în trenurile cu situații deosebite. De asemenea, pentru personalul feroviar se asigură apă conform Contractului Colectiv de Muncă. În această perioadă, îm Depouri și Revizii de Vagoane se vor afla echipe de intervenție pentru verificări suplimentare a instalațiilor de climatizare, a condițiilor de confort și pentru evitarea defectărilor de natură tehnică în parcurs. În contextul unor temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, la temperaturi care depășesc 50 de grade Celsius la nivelul șinei, pot apărea situații neprevăzute și disfuncționalități, se mai arată în comunicatul CFR.
Restricții în trafic în județele afectate de caniculă
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere introduce restricții în trafic în județele afectate de caniculă pentru vehiculele mai mari de 7,5 tone, începând de sâmbătă, în intervalul orar 10-21. Vezi aici în ce județe este valabilă măsura.
Citește și: EXCLUSIV/ Ce ne așteaptă: curcubeul de măsuri al noului program de guvernare are un viitor negru
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Ce ne așteaptă: curcubeul de măsuri al noului program de guvernare are un viitor negru
Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Canicula din București face victime. Aproximativ 400 de apeluri la Ambulanță, joi, până la ora 14:00.
COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Care e semnificația Codului roșu de caniculă
Care este semnificaţia codurilor de culori pentru atenţionările meteorologice. În ceea ce privește Codul roșu de caniculă, în România, acesta se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade Celsius la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit Ordinului nr. 823, din 15 august 2006.
”Fiecare țară are propriile criterii de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale, pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus”, potrivit meteorologului Mihai Timu, potrivit De Ce News.
Codul Roșu înseamnă reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.
Deocamdată, ne aflăm sub Cod portocaliu și galben de caniculă, în București și mai multe județe.
COD ROȘU de caniculă în București, pe 1 iulie 2017. Sfaturi utile:
- Ne așteaptă o zi de foc, așa că nicio măsură de precauție nu strică. Cum ne protejăm de caniculă
- Copiii sunt printre cei mai vulnerabili, pe timpul caniculei. Reguli și sfaturi utile pentru protejarea celor mici
- CNAIR, restricții de tonaj pe drumurile din județele afectate de caniculă.
- CFR Călători oferă recomandări pentru călătoria cu trenul în condiții de caniculă
- AUTO-răcoare în zilele caniculare. Sfaturi, ponturi și sugestii despre cum să-ți protejezi mașina și confortul în zilele toride
- Măsuri anticaniculă în București: corturi anticaniculă și cât mai puține mijloace de transport fără aer condiționat
În ceea ce îi privește pe adulți, iată câteva reguli elementare în lupta cu arșita:
Cum să te protejezi de caniculă
Expunerea la soare face bine, dar nu pe caniculă, susțin medicii, care vă recomandă, la fel ca și pentru copii, să nu ieșiți din casă decât dacă nu aveți încotro. Potrivit acestora, temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct persoanele sensibile, cum ar fi copiii, dar și bătrânii, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare.
1.Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.
Ce trebuie să mănânci
Supe calde. Lichidele fierbinţi te ajută mult mai bine să te răcoreşti în zilele caniculare, astfel că supele cu legume sunt excelente pe timpul verii.
Condimente. Ardeiul iute te face să transpiri şi porneşte mecanismul natural de reducere a temperaturii corpului. Probabil de aceea, chili, boiaua iute de ardei, ghimbirul, piperul şi alte condimente picante sunt populare în ţările tropicale, asiatice şi arabe.
Salate de fructe. Include în dieta ta fructe zemoase, care te ajută să te hidratezi, precum pepene, cireşe, căpşune, nectarine, piersici, kiwi sau grapefruit.
Ce trebuie să bei
Ceaiul fierbinte, aromat şi delicios, care este o sursă foarte bună de hidratare atunci când simţi nevoia să te răcoreşti. O combinaţie foarte bună este ceaiul de mentă cu miere şi puţină lămâie, care se poate bea atât cald, cât şi rece.
FOTO: Infografic meteoromania.ro
CITEȘTE ȘI: Un dascăl remarcabil, un director „dictator”. Ce spun profesorii despre directoarea care dorea să o sancționeze pe profesoara care a murit la Bac