Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de caniculă pentru 12 judeţe din vestul ţării. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade. În aceeaşi perioadă este în vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

 

 

UPDATE 11.50: Reprezentantul ANM a anunţat, la comandamentul organizat de Primăria Capitalei, că în Bucureşti, vineri şi sâmbătă, temperaturile vor fi cuprinse între 36 şi 39 de grade. Edilul Capitalei a anunţat suplimentarea personalului din spitalele din subordine.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.327 apeluri de urgenţă, 157 de persoane având nevoie de îngrijiri pe stradă.

„În ultimile 24 de ore, 1327 de persoane au apelat la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, dintre acestea, 733 urgenţe de cod roşu şi cod galben. Dintre urgenţe, 157 de cazuri în loc public, 35 lipotimii şi 29 sincope. Deficitul de personal se cunoaşte, este de 46%. Dar nu asta este, noi suplimentăm. Astăzi am suplimentat cu 11 echipaje, astfel că avem 55 de echipaje în teren de urgenţă, echipaje de consultaţii şi echipaje de transport. Sigur, la Ambulanţă lucrează oameni, şi ei suferă din cauza căldurii, şi ei au afecţiuni cronice, astfel că a crescut numărul concediilor medicale. Doar din data de 1 până astăzi, au intrat în concediu medical 17 persoane”, a declarat Alis Grasu.

UPDATE 7.00: Un bărbat de 60 de ani, din Galaţi, a murit, joi, cel mai probabil din cauza căldurii, omul căzând pe stradă în faţa blocului în care locuia. Cadrele medicale SMURD i-au acordat primul ajutor, dar nu l-au putut resuscita. La ora la care s-a dat alarma că bărbatul a leşinat, în Galaţi termometrele indicau 35 de grade Celsius. În zonele cu blocuri, la nivelul solului, temperatura reală este cu câteva grade mai mare decât cea indicată de termometre.

Numărul persoanelor leşinate la Galaţi a crescut cu 40%

Numărul persoanelor leşinate la Galaţi din cauza caniculei a crescut, în ultimele 24 de ore, cu 40%. ”Ne aşteptăm să avem numeroase intervenţii, şi în următoarele zile va fi foarte cald”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Galaţi, Mihai Polinschi.

În plină caniculă, peste o mie de oameni din Tismana, Gorj, au rămas fără apă

Peste o mie de persoane din trei sate ale oraşului Tismana, judeţul Gorj, nu au apă la robinete, din cauza unor lucrări efectuate de Hidroelectrica. Pompierii duc apă menajeră oamenilor cu cisterna, în condiţiile în care joi, la orele prânzului, erau 32 de grade Celsius în localitate. Primarul Marian Slivilescu a cerut ajutorul pompierilor, până la remedierea situaţiei.


Ultimul mesaj transmis de fiica lui Mariu Ţeicu înainte să moară. Ce le-a cerut Patricia prietenilor


Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.

Cod roșu de caniculă pe 4 august 2017. Care e semnificația Codului roșu de caniculă

Care este semnificaţia codurilor de culori pentru atenţionările meteorologice. În ceea ce privește Codul roșu de caniculă, în România, acesta se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade Celsius la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit  Ordinului nr. 823, din 15 august 2006.

”Fiecare țară are  propriile criterii  de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale, pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus”, potrivit meteorologului Mihai Timu, potrivit De Ce News.

Codul Roșu înseamnă reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.

Cod roșu de caniculă pe 4 august 2017. Sfaturi utile:

Cod roșu de caniculă pe 4 august 2017. Cum să te protejezi de caniculă

Expunerea la soare face bine, dar nu pe caniculă, susțin medicii, care vă recomandă, la fel ca și pentru copii, să nu ieșiți din casă decât dacă nu aveți încotro. Potrivit acestora, temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct persoanele sensibile, cum ar fi copiii, dar și bătrânii, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare.

1.Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.


Simona Halep a rămas fără iubit: ”Fata asta e cu adevărat nebună!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News