Al patrulea deces, o femeie de 62 de ani
Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj, a declarat pentru Libertatea că până acum sunt patru pacienți decedați, dar primii doi nu sunt confirmați ca având legătură cu problema apărută la instalația de oxigen, ancheta Poliției urmând să stabilească ce s-a petrecut.
„În acest moment, avem două decese la spitalul din Târgu Cărbunești, înainte să fim noi anunțați și nu știm dacă au legătură cu problema apărută la instalația de oxigen și mai avem alte două decese înregistrate în UPU a Spitalului de Urgență Târgu Jiu. Este vorba despre doi pacienți care erau internați pe secția ATI de la Spitalul Cărbunești și care erau într-o stare extrem de gravă”, a precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt ISU Gorj, pentru Libertatea.
Ultimii doi pacienți decedați sunt o femeie de 79 de ani și una de 62 de ani.
Ministrul sănătății: Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat
Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în urma anchetelor se va stabili ce a produs incidentul și că în prezent sunt luate în calcul mai multe variante.
„Eu nu doresc să specific un vinovat. Sunt posibile mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit. În mod categoric, având în vedere că, din păcate, avem şi două decese va fi şi o anchetă de altă natură, instituţiile statului abilitate vor face această anchetă. În ceea ce priveşte partea de stocator de oxigen, de asemenea, specialiştii trebuie să ne spună în urma unei anchete ce s-a întâmplat exact acolo şi inclusiv legat de pacienţi”, a declarat Cseke Attila, vineri, potrivit News.
Ministrul interimar al sănătății a mai transmis că planul de intervenţie s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de la Terapie Intensivă.
„Ministrul interimar al sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsi vinovat. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat de această situaţie. Sigur, aici poate fi vorba despre o problemă tehnică, poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane. Acest lucru va fi stabilit de către anchetă. Orice fel de afirmaţie a decidenţilor în această clipă este prematură şi nu ar fi nici corect având în vedere că totuşi va fi o anchetă a autorităţilor”, a mai explicat ministrul.
Un alt pacient a murit
„Una dintre persoanele pe care le-am transportat la UPU Târgu Jiu a decedat. Este vorba de o persoană care era internată pe secția ATI într-o stare extrem de gravă și din păcate a decedat”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj pentru ziarul Libertatea.
Acesta a mai transmis că problema a fost remediată de firma de mentenanță, instalația de oxigen funcționează „în parametri normali”.
Pacienți de la Târgu Cărbunești au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, la Spitalul Orășenesc Rovinari și la UPU a Spitalului Craiova, iar misiunea este în dinamică.
Managerul spitalului: S-au făcut verificări acum două luni, nu s-a depistat nimic
Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, a declarat, vineri, că în secţia ATI erau 15 pacienţi, iar până în prezent nu au mai existat probleme cu stocatorul de oxigen.
„S-au făcut verificări acum maximum două luni în momentul în care noi am mărit numărul de guri de oxigen în spital, așteptându-ne la situația în care suntem azi. Nu a fost depistat absolut nimic. Știți că se fac controale la ATI de către pompieri din trei în trei ore, iar la un moment dat unul dintre ei a spus că i se pare o concentrație mai mare a oxigenului. Nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcțiune și poate că pacienții datorită agitației nu țin toți masca la gură și se mai pierde din cantitatea de oxigen”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, vineri, într-o conferință de presă transmisă de televiziuni.
Acesta a mai spus că instalația de oxigen are o vechime de 10-12 ani, dar și că au fost avertizați să economisească oxigenul folosit.
„Am fost avertizați azi de cei de la INDEL să economisim oxigenul că nu mai au, că o să fie din ce în ce mai puțin. Situația este gravă, pentru că nu știm cât o să mai putem face față. Sper ca acei de la INDEL să ne aducă cantitatea de oxigen necesară, pentru că ei fac citire directă și văd când este nevoie de oxigen și până acum rezervorul a fost umplut din două în două zile cu 2.500 metri cubi de oxigen”, a mai explicat managerul.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
Polițiștii din Gorj au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor două paciente de la spitalul din Cărbunești care au murit în această dimineață.
„Este vorba de două femei din Rovinari, una în vârstă de 76 de ani și alta în vârstă de 55 de ani. Ambele erau internate în secția ATI din cadrul spitalului din Cărbunești. Dosarul a fost înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cărbunești, ulterior va fi înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, a declarat Corina Scurtu, purtător de cuvânt IPJ Gorj, pentru Libertatea.
MS: Până la 90 de pacienți „necesită suport de oxigen”
Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat, că în jur de 80-90 de pacienți de la spitalul din Târgu Cărbunești necesită suport de oxigen.
„Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 de pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI”, scrie în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.
Legat de cele două decese raportate la unitatea medicală, Ministerul Sănătății a transmis că se analizează „circumstanțele acestora”.
Pacienții în stare gravă, transferați la Târgu Jiu
„Suntem pregătiți să mărim capacitățile pe ATI, deocamdată din discuțiile cu șefii de secție am avea posibilitatea până la 14 paturi în momentul de față. Ne pregătim pentru ATI. Se creează paturile și să asigurăm pentru 14 locuri ATI”, a declarat Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru ziarul Libertatea.
Doi pacienți au murit
Prefectul județului a anunțat că doi pacienți au murit, însă potrivit medicilor nu din cauza lipsei de oxigen.
„Sunt două persoane decedate, medicii mi-au spus că nu pot fi asociate cu evenimentul, pentru că starea lor era deosebit de gravă și nu le-ar asocia cu lipsa de oxigen, pentru că oricum au fost trecuți instantaneu pe butelii de oxigen. Nu au dus lipsă de oxigen și nu poate fi aceasta cauza”, a declarat Marcel Iacobescu la Digi 24.
Alarma a fost dată, vineri dimineața, de medicii din spitalul din Târgu Cărbunești. „Instalația de oxigen a clacat. Pacienții sunt trecuți pe tubul de oxigen. Am trecut la planul roșu. Personalul medical aleargă cu bolnavii între secții. 15 sunt în ATI, în total, 100 de pacienți. Spital suport-COVID. Situația a apărut în urmă cu o oră. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Târgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă. Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat. Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație”, a declarat Marcel Iacobescu, prefectul județului Gorj, într-o intervenție la Digi24.
Potrivit acestuia, 15 pacienți cu COVID, aflați în stare gravă sunt ventilați mecanic în ambulanțe. Prefectul a anunțat că a vorbit în această dimineață și cu Raed Arafat, șeful DSU, care a transmis că va trimite ajutoare.
„Este o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen. Ne așteptăm ca firma să acționeze rapid. Nu știu motivele defecțiunii. Județul a reacționat foarte bine. Au fost mobilizate resurse foarte bune. În județ s-au trimis 5 ambulanțe SMURD, patru de la ambulanță și una de multiple victime. Plus au fost trimise butelii de oxigen, care să poată fi folosite temporar, până la remedierea situației. Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat. La acest moment au reacționat foarte bine și s-au mobilizat, a declarat Raed Arafat pentru sursa citată.
În curtea spitalului de la Cărbunești au sosit mai multe ambulanțe din județele Dolj și Hunedoara. Pacienții aflați în stare gravă vor fi transferați la Spitalul Județean din Târgu Jiu. La nivelul unității sanitare sunt internați 152 de pacienți infectați cu COVID-19.
Deja în curtea spitalului de la Cărbunești au sosit mai multe ambulanțe din județele Dolj și Hunedoara.
„Din cadrul ISU Gorj se deplasează în sprijin două autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen. Din Mehedinți: 3 ambulanțe SMURD, din Hunedoara – o autospecială pentru transport victime multiple, din Dolj – o autospecială pentru transport victime multiple și o ambulanță SMURD, iar din Vâlcea – un microbuz și două ambulanțe SMURD. Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen”, au transmis reprezentanții ISU Gorj.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro