UPDATE ora 22.35: În total, 271 de persoane au fost mutate în siguranță până acum, autoritățile negociind cu 14 locuitori din comuna Pechea, care au refuzat să plece, a anunțat Guvernul României. Deja există 30 de locuințe modulare, care pot găzdui câte patru persoane, iar premierul Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare.

De asemenea, în Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, iar oamenii vor primi apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

În total, sâmbătă, 14 septembrie, un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației – au fost implicați în acțiunile din cele 22 de localități afectate din județul Galați.

UPDATE ora 20.05: Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a postat imagini surprinse din elicopterul cu care a survolat zonele afectate de inundații.

UPDATE ora 19.15: Din ordinul IGSU, o tabără de sinistrați a fost amplasată pe terenul de sport din localitatea Gura Bohotin, comuna Gorban, în județul Iași. Capacitatea este de 100 de persoane, a anunțat ISU.

tabara-sinistrati-1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

UPDATE ora 18.55: Patriarhia Română a făcut „un apel la solidaritate creștină cu sinistrații, victimele vulnerabile social și familiile îndoliate” și a transmis „un mesaj de compasiune familiilor îndoliate”.

„Patriarhia Română se alătură instituțiilor și autorităților centrale și județene în efortul de sprijinire a semenilor noștri care trec prin momente de grea suferință. Clericii și credincioșii din toate eparhiile sunt îndemnați să contribuie activ la ajutorarea acestora, atât prin rugăciune, cât și prin colectarea de ajutoare financiare și alimente neperisabile”, se arată în comunicat.

Inundații în GalațiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE ora 17.40: Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, este în drum spre Galati, va ajunge în zonele afectate de inundaţii și va rămâne peste noapte acolo, la fel ca Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 15.45: Ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat alături de premierul Ciolacu în comuna Slobozia Conachi, a declarat că astfel de inundații nu pot fi evitate și că oamenii au primit Ro-Alert, deci „știau ce urmează”.

Întrecere de gogoși electorale ale candidaților la prezidențiale
Recomandări
Întrecere de gogoși electorale ale candidaților la prezidențiale

UPDATE ora 15.40: Premierul Marcel Ciolacu a transmis că prioritatea autorităţilor este salvarea de vieţi omeneşti și că „avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid”.

El a adăugat că „nu are nimeni o estimare” a pagubelor produse de calamităţi, deocamdată, iar printre măsurile luate se numără două tabere de prim ajutor, plus alocarea de bani din fondul de rezervă pentru refacerea infrastructurii.

„În zonele unde s-au rupt legăturile şi nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub o coordonare a situaţiilor de urgenţă. În acest moment, am hotărât dislocare şi este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit”, a mai spus Ciolacu, aflat în comuna Slobozia Conachi din județul Galați, grav afectată de viituri.

UPDATE ora 15.30: Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a transmis o serie de recomandări după inundațiile grave din Galați, pentru a preveni riscurile pentru sănătate în contextul în care apa potabilă ar putea fi contaminată din cauza inundațiilor.

Printre recomandări se numără: apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită, dar trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă și, dacă nu este posibilă fierberea, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor.

Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Recomandări
Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Patru morți în inundațiile din Galați, unde apa a intrat peste oameni, în case. Ploile aduse de ciclonul Boris fac prăpăd în România
Un pompier duce în spate o femeie în vârstă, prin apa ajunsă până la brâu pe stradă, într-o comună din Galați, pe 14 septembrie 2024. Foto: IGSU

UPDATE ora 12:10. Autorităţile au revenit şi au precizat că 4 persoane au murit în urma viiturilor, nu 5, așa cum comunicaseră inițial.

„În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile”, au transmis DSU, MAI și IGSU.

Cele patru persoane sunt astfel: una din localitatea Pechea, una din localitatea Dragușeni, una din localitatea Costache Negrii și una din localitatea Corod.

UPDATE ora 12:05. În comuna vasluiană Vinderei cantitatea de apă în urma ploilor abundente a ajuns la 170 de litri pe metru pătrat, potrivit Meteoplus.

UPDATE ora 11:45. Şapte localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vaslui au fost afectate de ploile abundente, fiind salvate 95 de persoane, transmite IGSU.

UPDATE ora 11:40. Două baraje piscicole administrate de terţi şi aflate în judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii, au cedat, anunţă Apele Române.

„Două baraje piscicole administrate de terţi au cedat: Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole; în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval exista Lieşti 1 si Lieşti 2. Pagubele potenţiale vor fi de terenuri agricole”, Apele Române.

UPDATE ora 11:30. A fost raportat decesul unei alte persoane, a 5 a, în localitatea Costache Negrii, informează DSU.

UPDATE ora 10:48. Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod, transmite News.ro.

De asemenea, alte câteva sute de oameni aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze. Cea mai afectată zonă a Galatiului este cea de nord.

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații. Premierul va discuta cu autoritățile locale despre măsurile urgente de intervenție și de sprijin pentru populația și comunitățile grav afectate de inundații.

458988256_544105844679416_8111634582345908070_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 09:50. Inundații-fulger de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 ore, transmite Apele Române.

În ultimele 24 ore, s-au înregistrat precipitații maxime la următoarele stații:

  • statia hidrometrica Carja, judetul Vaslui – 165,8 l/mp;
  • statia hidrometrica Ganesti, judetul Galati – 148,1l/mp.

UPDATE ora 08:05. Reprezentanţii prefecturii Galaţi au transmis că un bărbat a decedat, fiind luat de viitură, iar o femeie a fost găsită decedată în casă, relatează News.ro.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:

  • DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
  • DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
  • DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
  • DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
  • DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
  • DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
  • DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
  • DJ 242B între Băneasa şi Moscu
  • DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
  • DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
  • DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
  • DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

”Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor. Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.

UPDATE ora 07:50. Până la aceastǎ oră, au fost raportate două victime. Este vorba despre un barbat din comuna Pechea și o femeie din localitatea Drăgușeni, potrivit ISU Galaţi, relatează Monitorul de Galaţi.

Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată. În unele locuri, apa a atins 1,7 metri, transmite şi Digi24.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis de asemenea, sâmbătă de dimineață, un cod roșu de ploi abundente valabil în intervalul orar 8:00 – 10:00 pentru alte două localități din județul Galați și nu mai puțin de 19 din Vaslui.

***

Ştirea iniţială. Codul roşu de ploi este valabil în intervalul orar 06:00-08:00, potrivit ANM.

„Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp”, adaugă meteorologii.

Zonele vizate de avertizarea meteorologilor sunt următoarele localiăţi din judeţul Galaţi: Corod, Drăgușeni, Valea Mărului, Bălășești, Cerțești, Bălăbănești, Rădești.

De asemenea, sunt vizate şi localităţile vasluiene: Zorleni, Banca, Vinderei, Epureni, Grivița, Șuletea, Fruntișeni.

Potrivit Meteoplus, sunt probleme raportate până acum sunt la Costachi Negri, Grivița, Cudalbi, Slobozia Conachi. „DN25 Tecuci-Galați va fi închis astăzi circulației în zona intersecției cu Pechea. Apa depășește deja 1 metru”, adaugă sursa citată.

Hidrologii au emis un cod roşu de inundaţii pentru judeţele Vaslui şi Galaţi, valabil în intervalul orar 07:15-14:00.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Drânceni – amonte S.H Fălciu, Bârlad – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Crasna – amonte S.H. Tecuci, județele: Vaslui și Galați”, transmit hidrologii.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Bârlad – amonte S.H. Tecuci”, adaugă sursa citată.

12Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Sursă foto: Meteoplus

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

bozo76   •   15.09.2024, 05:38

Multzamim raed pt roalert care a avertizat toata noaptea sa se catzere oamenii pe case

Denisalala   •   14.09.2024, 09:52

o avertizare de tip now costing costing lives!

XhX13   •   14.09.2024, 08:58

Man,nu vrem arme și război!In schim poate nu apuci să le folosești!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Știrileprotv.ro
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
FANATIK.RO
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Se găsește în orice magazin și nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: “Ține foarte bine”
FANATIK.RO
Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Se găsește în orice magazin și nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: “Ține foarte bine”
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Zeci de români, membrii a două familii, au terorizat un oraș din Spania. S-au bătut pe străzi cu bâte, săbii și cuțite, îngrozind localnicii
Observatornews.ro
Zeci de români, membrii a două familii, au terorizat un oraș din Spania. S-au bătut pe străzi cu bâte, săbii și cuțite, îngrozind localnicii
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI