15:54 – Acum 29 minute
29-09-2024

Toleranţă zero pentru cine refuză evacuarea, anunță șeful CJ Galați

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a vizitat zonele cu risc de inundații și a declarat că va avea „toleranță zero” pentru cei care refuză evacuarea. El a subliniat că nu trebuie făcut niciun compromis și că viața oamenilor este prioritară.

„La Slobozia Conachi a început evacuarea persoanelor cu dizabilităţi. Primarul a anunţat deja prin portavoce populaţia despre evacuarea persoanelor aflate în zonele de risc. Pompierii, militarii şi jandarmii ajută la evacuare. Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea. Fără niciun fel de compromis. Cu toţii, trebuie să înţeleagă că viaţa are prioritate. Am stabilit deja să se facă două breşe în zona Izvoarele pentru ca apa să aibă unde să se scurgă”, a transmis șeful CJ Galați.

15:34 – Acum 49 minute
29-09-2024

Locuitorii din zeci de localități din Galați vor fi evacuați din cauza pericolului de inundații

Românii care se află în zonele de risc din Galați vor fi evacuați din cauza ploilor abundente prognozate, s-a decis, duminică, la o ședință de urgență care a avut loc la Ministerul de Interne.

Este vorba despre locuitori din 23 de localități aflate la risc de inundații, după cum au apreciat autoritățile.

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Mediului. Fechet: Este posibil ca în Galaţi, casele să fie afectate din nou

Update 15:00 – Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a arătat, duminică, la şedinţa Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), că vor exista depăşiri ale cotelor de inundaţie, în urma ploilor, el cerând să se intervină cu saci de protecţie.

„Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galaţi, afectată de ultimele inundaţii, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu aşteptăm probleme, însă râurile mici pot pune probleme şi de aceea trebuie să fim pregătiţi de intervenţie. În timpul pe care îl mai avem până la instituirea codului roşu trebuie intervenit cu tot ce putem, cu o mobilizare rapidă a forţelor, chiar şi a celor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din zonele învecinate, pentru a putea proteja populaţia şi gospodăriile afectate deja de inundaţiile recente”, a explicat el.

Ministerul Mediului a amintit că este a treia zi consecutivă în care CMSU a fost convocat având în vedere actualizările zilnice ale avertizărilor meteorologice şi hidrologice pe areale extinse de cod portocaliu din sudul şi estul ţării şi chiar cod roşu în Galaţi.

„Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi şi mâine în ţara noastră trebuie monitorizate în permanenţă, mai ales că ploile deja au început să se intensifice şi vor exista depăşiri de cote de inundaţie. Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor şi viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidenţa avertizării de cod roşu toate echipele trebuie să fie mobilizate şi să intervină cu saci pentru protecţie”, a afirmat Mircea Fechet.

În comunicat se arată că pe marea parte a afluenţilor pe care sunt emise coduri galbene şi portocalii există acumulări ale ANAR şi Hidroelectrica care au rezerve importante în care se pot prelua volumele de viitură. Personalul de exploatare al acestor acumulări este mobilizat pentru a asigura funcţionarea optimă a lucrărilor (Gura Râului, Paltinu, Măneciu, Râuşor, Brădişor, Tarniţa etc).

Burduja: Ne pregătim în mod special pentru provocările care vor apărea din nou, din păcate, în zona Galaţi

Update 14:50 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus după o nouă reuniune a Comandamentului energetic că deocamdată nu sunt probleme de funcţionare a sistemului, nici la nivelul reţelei de transport, nici la nivelul reţelelor de distribuţie, nici la nivelul marilor producători, dar sunt pregătiți pentru provocări.

„Ne pregătim în mod special pentru provocările care vor apărea din nou, din păcate, în zona Galaţi. Electrica (DEER) a luat măsuri speciale pentru protejarea staţiei de la Pechea, care a mai fost afectată şi la precedentele inundaţii”, a arătat el.

Ministrul a atras atenţia autorităţilor locale asupra importanţei toaletării la timp a copacilor. „Avem multe situaţii semnalate, mai ales în zonele urbane, în care lipsa îngrijirii arborilor în proximitatea reţelelor electrice cauzează incidente şi avarii semnificative la nivelul liniilor de joasă şi de medie tensiune. În perioada imediat următoare, vom realiza o situaţie la nivel naţional cu zonele şi localităţile cele mai expuse unor astfel de riscuri şi o vom prezenta public”, a transmis el.

Ministrul Mediului: „Ciclonul Ashley va mătura România. Suntem în alertă”

Update 14:20 – Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inspectat barajul Săcele din judeţul Braşov, urmând să ajungă şi la Stupini, dar şi în judeţul Sibiu, după care va merge în zona de est a ţării, unde meteorologii şi hidrologii au emis avertizări cod roşu.

„Nu fac neapărat control, ci încerc să dau un exemplu şi să ofer un plus de energie. Ne dorim ca la finalul acestei perioade să constatăm că am diminuat la maximum posibilele pagube şi să nu pierdem nicio viaţă”, a afirmat el.

Mircea Fechet se află pe teren, prima oprire fiind în judeţul Braşov, la Barajul Săcele, după care va ajunge la Stupini (Braşov), dar şi la Porumbacu de Jos şi Gura Râului, în judeţul Sibiu.

„Astăzi, la noapte şi mâine vom avea precipitaţii foarte mari, avem jumătate din ţară sub cod portocaliu. Îngrijorător este timpul foarte scurt în care e posibil să cadă o cantitate mare de precipitaţii. Această prognoză ne obligă să fim în alertă, de aceea mă asigur că toată lumea e la datorie indiferent de oră, că toate instituţiile sunt bine coordonate (…). Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Am mare încredere în cei care sunt pe poziţii. Încep ziua cu Braşov, unde ne aşteptăm şi la 70 l/mp”, a declarat Mircea Fechet.

Update 14:04 Un mesaj Ro-Alert de vreme rea a fost emis și este valabil începând cu ora 15, în regiunea București-Ilfov. Se anunță ploi abundente și repetate, inclusiv pe parcursul nopții de duminică spre luni.

Știrea inițială

„Cod roșu. În județul Galați, în intervalul 30 septembrie, ora 00 – 30 septembrie, ora 09, va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp”, a transmis ANM.

Cod portocaliu și galben de furtuni, de la ora 10:00

Astăzi, 29 septembrie, începând de la ora 10.00 și până la ora 20.00, este în vigoare un cod portocaliu. În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

În același interval este în vigoare și un cod galben. Aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Foto: ANM

Un cod portocaliu este în vigoare în intervalul 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10. În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

În intervalul 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10, este în vigoare un cod galben în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, unde vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

De asemenea, un alt cod galben va fi în vigoare în intervalul 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10. În acea perioadă, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

Codul galben de ploi torențiale, prelungit până luni

Luni, în intervalul 30 septembrie, ora 10 – 01 octombrie, ora 10, vor fi două în vigoare două coduri galbene.

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.

De asemenea, în Carpații Orientali și Meridionali, este un alt cod galben, astfel că la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

Cod roșu de inundații pe râuri din județele Galați și Vaslui

Hidrologii I.N.H.G.A. au instituit, duminică, cod roșu de inundații, care este valabil începând de luni, de la miezul nopții, până marți, la ora 10:00.

Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut și Siret, în județele Vaslui și Galați.

Prognoza meteo pentru București, 29 septembrie-1 octombrie

Și în București, vremea se va răci accentuat, anunță meteorologii, astfel că luni, maxima nu va mai depăși 16 grade și va ploua.

Prognoză meteo pentru intervalul 29.09.2024, ora 10:00 – 30.09.2024, ora 10:00

Vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…70 l/mp și posibil de peste 80 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 50…55 km/h.

Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 10…11 grade.

Prognoză meteo pentru intervalul 30.09.2024, ora 10:00 – 01.10.2024, ora 10:00

„Vremea va fi închisă, rece, iar ziua temporar va ploua (10…15 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade. Vântul va sufla slab și moderat”, potrivit ANM.

Ministerul de Interne, recomandări pentru populație și măsuri luate de autorități

„Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale”, a transmis Ministerul de Interne.

De asemenea, pompierii recomandă persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care se pot desprinde sau cădea, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

„În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate”.

În aceste condiţii, poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. Şoferii sunt sfătuiţi să nu schimbe direcţia sau să frâneze brusc, să păstreze o distanţă mai mare faţă de vehiculele din faţă, să folosească luminile de întâlnire, să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiţi.

În plus, şoferii nu trebuie să parcheze maşinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.

Circulaţie pe ploaie torenţială pe A1, între Orăştie şi Holdea. E risc de acvaplanare

Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de ploaie torenţială, duminică, pe autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, între localităţile Orăştie şi Holdea, iar pe unele tronsoane este pericol de acvaplanare, a anunțat, duminică, Centrul Infotrafic.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a arătat că sunt condiţii meteo de ploaie, cu accente de ploaie torenţială, pe autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, de la kilometrul 334 la kilometrul 412, între localităţile Orăştie şi Holdea, judeţul Hunedoara, ceea ce poate determina, pe anumite tronsoane de drum, pericol de acvaplanare.

Şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza, să mărească distanţa între autovehicule şi să evite bruscarea comenzilor.

De asemenea, ei trebuie să se asigure foarte bine înainte de schimbarea benzii şi să semnalizeze această intenţie.

Urmărește-ne pe Google News