UPDATE ora 22.15: 20 de tronsoane de drumuri naționale mai sunt închise, cu 2 mai puține decât la precedenta raportare, a anunțat Centrul Infotrafic la ora 22.00.

UPDATE ora 20.40: 22 de tronsoane de drumuri naționale au mai rămas închise, cu 10 mai puține decât la ora 18.00, potrivit informațiilor furnizate de Centrul Infotrafic pentru ora 20.00.

UPDATE ora 20.10: Vizita comisarului european pentru coeziune si reforme, Elisa Ferreira, programată luni, 27 noiembrie, la Galați, se anulează din cauza vremii nefavorabile, a anunțat reprezentanța Comisiei Europene în România.

UPDATE ora 19.05: Drumurile judeţene din Galați rămân închise, pentru că vântul care atinge și 90km/h spulberă zăpada și s-au format troiene de peste jumătate de metru, a anunțat Consiliul Județean Galați, citat de news.ro. Judeţul este sub cod portocaliu de viscol până la ora 20:00, dar rafalele puternice de vânt vor persista până luni, 27 noiembrie, la ora 10:00.

UPDATE ora 18.15: 32 tronsoane de drumuri naționale din 8 județe mai sunt închise, circulația pe Autostrada Soarelui este acum închisă doar între kilometrii 105-144 pe ambele sensuri, toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise și 29 de trenuri au fost anulate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, potrivit centralizării de la ora 18.00 oferită de Centrul Infotrafic al Poliției Române.

UPDATE ora 17.40: Apa potabilă a revenit în Constanța după mai bine de 5 ore, dar, pentru ca toți locuitorii afectați să aibă apă la robinet, vor mai trece câteva ore, a anunțat Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa în jurul orei 17.00.

„Echipele furnizorului de energie au reușit să realimenteze cu tensiune toate sursele ce asigură debitul de apă necesar pentru municipiul Constanța. Imediat, s-au făcut manevrele necesare și s-a pornit pomparea către stația Palas, dar și către oraș. Având în vedere lungimea și diametrul rețelei pentru ca sistemul să intre în presiune și ca toți abonații din Constanța să aibă din nou apă la robinete la parametrii optimi este nevoie de o perioadă de câteva ore”, se arată în comunicat.

Constanța a rămas fără apă potabilă din cauza lipsei de energie electrică cauzată de vremea nefavorabilă.

UPDATE ora 17.35: La ora 16.00, numărul clienţilor afectaţi de lipsa de curent electric a scăzut „la mai puţin de 313.000”, a transmis Ministerul Energiei, la finalul Comandamentului energetic de iarnă, cerut de ministrul Sebastian Burduja. Asta după ce, la ora 12.00, ministerul anunţa că peste 390.00 de gospodării nu aveau curent electric.

UPDATE ora 16.40: Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, le-a cerut românilor care sunt blocați în zonele afectate de viscol și zăpadă să rămână acolo unde sunt, până se deblochează drumurile închise.

„În mod special, rog pe cei care au în plan să se deplaseze în următoarele 24-48 de ore, să rămână acolo unde sunt dacă se află într-o regiune, într-un județ în care există coduri instalate și interdicții aplicate, în special de circulație. Orice deplasare în astfel de condiții poate îngreuna intervenția autorităților. Și atunci, rugămintea este să aștepte până se deblochează drumurile închise, până se finalizează măsurile care sunt puse în aplicare și până când se pot deplasa în siguranță”, a transmis ministrul Predoiu la ședința Comandamentului de iarnă care a avut loc la prânz.

UPDATE ora 16.30: Autorităţile din Bulgaria au decis suspendarea intrării camioanelor prin vama Giurgiu-Ruse, începând cu ora 15.00, „din cauza condiţiilor meteo şi situaţia complicata a drumurilor in condiţii de iarna din Republica Bulgaria”, a anunțat Poliția de Frontieră Giurgiu.

Poliţia de Frontieră română a recomandat șoferilor de TIR să meargă spre alte puncte de trecere a frontierei, după ce consultă aplicația Trafic on-line, pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

UPDATE ora 16.20: Ministerul Educației a confirmat că, din cauza condițiilor meteo, luni, 27 noiembrie, „se suspendă activitatea didactică cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar din județele Brăila, Constanța, Călărași, Galați și Tulcea”, iar în restul județelor, activitatea didactică nu va fi afectată.

Recuperarea activității didactice va fi decisă de Inspectoratele Școlare Județene, cu consultarea școlilor și cu informarea Ministerului Educației, se mai arată în comunicat.

UPDATE ora 16.10: Și școlile din Constanța vor fi închise luni, 27 noiembrie, potrivit informațiilor Libertatea.

UPDATE ora 16.00: Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din Constanța a fost închis pâna luni dimineață, 27 noiembrie, la ora 8.00, din cauza vremii nefavorabile, a anunțat ISU Constanța.

UPDATE ora 15.55: Circulația rutieră a fost reluată parțial pe Autostrada A2 București-Constanța, între kilometrii 105-135, pe sensul de mers către București, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române. Concret, se circulă de la Drajna până la București, dar traficul rutier rămâne închis între kilometrii 105-144 și 160-212, în direcția către București, precum și între kilometrii 35-144 și 160-212, pe sensul de mers către Constanța.

UPDATE ora 15.45: DN 11 A, care face legătura între Bârlad şi Podu Turcului, a fost închis temporar, după ce mai multe mașini au rămas blocate din cauza viscolului.

Judeţul Bacău este sub avertizare meteorologică Cod portocaliu de ninsoare şi viscol

UPDATE ora 15.40: Mijloacele de intervenție în județele Ialomița și Constanța au fost suplimentate cu echipamente din mai multe județe, anunță IGSU. În Ialomița au fost trimise 5 camioane și 5 generatoare de mare capacitate, iar în Constanța au fost trimise 8 camioane și 8 generatoare de mare capacitate.

UPDATE ora 15.15: Meteorologii au emis noi avertizări cod roşu de viscol pentru zona montană a judeţelor Braşov, Vâlcea, Argeş, Prahova, Dâmboviţa şi Sibiu, unde viteza vântului va ajunge la 160 km/h. Mai ales la peste 2000 m altitudine, vor fi rafale ale vântului de 140-160 km/h, viscol puternic și vizibilitate zero.

UPDATE ora 14:50. Alimentarea cu energie electrică în județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța continuă să fie afectată, transmite E-Distribuţie Dobrogea. La ora 14:00 alimentarea era întreruptă în 195 de localități, pentru circa 249.000 de clienți, mai ales în Constanța și Călărași. 286 de linii de medie tensiune sunt afectate. În Constanța, alimentarea cu energie electrică a instalațiilor de pompare a apei potabile va trece pe generator dacă vor fi avarii care vor împiedica alimentarea din rețea, mai transmite E-Distribuţia Dobrogea.

UPDATE ora 14:00. Cursurile şcolare în judeţul Călăraşi sunt suspendate luni, 27 noiembrie, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi.

De asemenea, cursurile vor fi suspendate şi în Galaţi, Brăila și Tulcea.

UPDATE ora 12:55. ISU Constanţa anunţă că toate drumurile județene și naționale sunt închise, în timp ce 65 de localități nu au energie electrică, iar 33 de localități au rămas fără alimentare cu apă. De asemenea, 44 autovehicule sunt blocate în zăpadă, iar 162 persoane sunt blocate în autovehicule.

Potrivit Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, municipiul Constanţa va rămâne fără apă potabilă din cauza lipsei de energie electrică.

„La ora actuală a căzut tensiunea la toate sursele care alimentează tot oraşul Constanţa (Palas, Cişmele, Galeşu şi Constanţa Nord). În aceste condiţii toţi consumatorii din municipiul Constanţa vor rămâne fără apă la robinete în aproximativ două ore. Asigurăm abonaţii că vom relua alimentarea cu apă la parametrii optimi imediat ce echipele furnizorului de energie vor reuşi să repună în funcţiune liniile de tensiune”, au transmis reprezentanţii RAJA.

UPDATE ora 12:40. Cursurile şcolare în judeţul Brăila vor fi anulate luni, 27 noiembrie.

UPDATE ora 12:20. Ministerul Energiei anunţă că până la ora 10:00 un număr de 390.599 de gospodării nu aveau curent electric, din 461 de localităţi.

UPDATE ora 11:20. 105 localități din judeţul Brăila au rămas fără energie electrică. Sunt afectaţi aproximativ 44.100 consumatori.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Foto: ISU Călăraşi şi Jandarmeria Română

UPDATE ora 11:00. Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunţă că circulația trenurilor se desfășoară în condiții dificile, ninsoare și vânt puternic cu rafale de 95 km/h – 100 km/h, pe raza județelor din sud – estul țării.

CFR mai anunţă că echipele de intervenție acționează în continuare pe rețea feroviară din sud-estul țării, astfel încât să fie remediate operațional toate deranjamentele cauzate de fenomenele meteo nefavorabile, iar traficul feroviar să se desfăşoare în condiții optime în această perioadă.

UPDATE ora 10:50. ISU Tulcea a emis un mesaj de avertizare Ro-Alert. Vântul puternic face dificilă intervenţia pompierilor pe drumurile afectate de codul roşu de viscol.

Potrivit ISU Tulcea, au fost înregistrate peste 70 de apeluri la numărul unic de urgență 112 ce au semnalat cu precădere copaci și crengi rupte de vânt care au blocat căi de acces, drumuri naționale și județene ori au căzut pe autoturisme.

În acest moment să intervine în două situații pentru deblocarea mai multor autoturisme:

  • În zona localității Agighiol au fost semnalate 9 autoturisme blocate
  • În zona localităților Cataloi – Nalbant, 3 autoturisme

Conform sursei citate, 44 de localităţi nu au energie electrică. În ceea ce privesc copacii doborâți de vântul puternic, pompieri au intervenit pentru degajarea acestora în 12 situații atât în municipiul Tulcea cât și în județ.

UPDATE ora 10:40. Bacul care efectuează traversarea Dunării, în zona Chiciu-Regie-Aidemir, a fost oprit din activitatea de traversare a Dunării din cauza condițiilor meteo, anunţă Prefectura Călăraşi.

UPDATE ora 10:30. Vremea rea a dat peste cap circulaţia trenurilor de pe raza județului Brăila.

Trenul IR 1572 Galaţi-Bucureşti Nord a fost anulat. Trenul IR 1731 Galati-Brasov are aproximativ 130 de călători în el, fără căldură, din cauza firului de tensiune și a pantografului.

În stația CF Brăila se afla aproximativ 40 călători. În acest moment, circulaţia feroviară este oprită, nu mai pleacă nici un tren pe raza județului Brăila din staţiile unde sunt oprite până nu se remediază defecţiunea dintre Lacu Sarat şi Traian.

UPDATE ora 10:25. În Gara de Nord se înregistrează întârzieri de 200 de minute pentru anumite trenuri din Constanţa şi Galaţi.

UPDATE ora 10:15. Având în vedere prelungirea codului roşu până la ora 16:00 sunt închise toate drumurile naţionale şi judeţene, anunţă ISU Brăila.

UPDATE ora 10:10. ISU Tulcea anunţă că începând cu ora 10:00 toate drumurile din judeţ se închid circulaţiei publice.

UPDATE ora 10:00. Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul roşu de viscol pentru județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila, până la ora 16:00. Potrivit ANM, vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h, va fi viscol și vizibilitatea va scădea spre zero. Judeţele Ialomiţa şi Călăraşi au ieşit de sub avertizarea cod roşu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: IPJ Constanţa şi PPC

UPDATE ora 09:50. Codul roşu a fost prelungit până la ora 16:00, anunţă ISU Constanţa. Potrivit sursei citate, sunt închise circulației toate drumurile nationale şi toate drumurile județene. 10 localităţi au rămas fără alimentare cu apă, iar 59 de localităţi nu au curent electric. Peste 200 de persoane au rămas înzăpezite.

UPDATE ora 09:20. Codul roşu de viscol puternic a afectat duminică dimineaţă alimentarea cu energie electrică din județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța, informează E-Distribuţie Dobrogea. Aproape 200 de localităţi din județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța au rămas fără curent electric.

UPDATE ora 09:15. „Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub cod roșu de vreme rea, CNAIR împreună cu Poliția Română au luat decizia închiderii circulației rutiere pe A2 între București și Constanța începând cu ora 09:00. Atenționăm că în zonele aflate sub cod roșu pentru siguranța traficului se închide total circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule”, transmite CNAIR.

De asemenea, autorităţile din Tulcea anunţă că 33 de localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică. Potrivit ISU Tulcea, patruzeci de apeluri la 112 au fost primite în aproape patru ore pentru diferite situaţii de urgenţă.

„Ponderea cea mai mare a solicitărilor au vizat copaci ori crengi căzute pe carosabil şi autoturisme şi au fost semnalate 15 autoturisme blocate ori care nu au mai putut înainta. În aceste autoturisme sunt 32 de pasageri”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea. Sursa citată a menţionat că toate forţele şi mijloacele ISU Tulcea intervin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

UPDATE ora 08:50. CNAIR anunţă că s-a închis circulația rutieră pe autostrada A 2, tronsonul kilometric 32 – 64, între localitățile Fundulea (CL) și Lehliu (CL), începând cu ora 08:15, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, viscol, ninsoare abundentă și vizibilitate redusă.

Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub cod roșu de vreme rea s-a luat decizia închiderii circulației rutiere pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila și pe mai multe drumurile naționale din județele Constanța, Tulcea, Călărași, Brăila și Buzău începând cu orele 05:30, mai transmite CNAIR.

UPDATE ora 08:10. CNAIR anunţă că s-a închis circulația rutieră pe DN 2, Buzău-Râmnicu Sărat. După restricția de 3,5 t, instituită inițial, din cauza viscolului puternic, autoritățile au decis închiderea circulației rutiere pe DN 2, sectorul cuprins între Buzău și Râmnicu Sărat, notează sursa citată.

Meteorologii avertizează că până la ora 10.00 judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi sunt sub avertizare cod roşu de viscol puternic. Potrivit ANM, va fi viscol puternic cu rafale ale vântului de peste 95-100 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi vizibilitate redusă spre zero.

Începând cu ora 7.00, pe durata codului roşu toate drumurile naţionale din judeţul Brăila, mai puţin spre Galaţi vor fi închise preventiv. Decizia a fost anunţată duminică dimineaţă de ISU Brăila.

În acest judeţ ninge abundent de mai multe ore, iar vântul suflă cu putere. De altfel, pompierii au intervenit deja pentru degajarea mai multor copaci doborâţi la pământ de rafalele puternice de vânt, inclusiv pe maşini parcate.

Şi judeţele Constanţa şi Tulcea se află sub avertizare cod roşu de viscol până la ora 10.00. Conform meteorologilor, va fi viscol puternic cu rafale ale vântului de peste 95-100 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi vizibilitate redusă spre zero.

Prima avertizare pentru judeţul Constanţa a fost emisă la ora 3.00, iar a doua a intrat în vigoare de la ora 6.00. De la ora 7.40 şi până la ora 10.00 întregul judeţ Constanţa este sub cod roşu de viscol. De asemenea, întregul judeţ Tulcea se află sub cod roşu de viscol.

Ninsoare viscolită pe Autostrada Soarelui

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe întregul tronson kilometric al autostrăzilor A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Ovidiu-Agigea, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită, fiind depusă zăpadă pe carosabil.

Până la ora 6.00, în această dimineață, dispeceratul ISU Dobrogea al județului Constanța a înregistrat peste 50 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență, conform Ziua Constanţa.

Potrivit ISU Dobrogea, peste 100 pompieri se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună, cu 20 de mijloace tehnice. „Suntem susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală, SDN. Pompierii au executat, până la ora 6.00, peste 30 de misiuni: 17 copaci degajați, două autoturisme avariate, două acoperișuri smulse, două microbuze înzăpezite, o cisternă înzăpezită, 7 autoturisme înzăpezite, alte situații. La această oră sunt închise circulației 3 drumuri: DN22A Hârșova-Saraiu; DN2A Mihail Kogălniceanu-Hârșova, DN22 Lumina-Tulcea”, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa au transmis că mai multe localităţi au rămas fără apă potabilă. „La această oră, judeţul Constanţa încă se află sub avertizare de cod de vreme severă, cu rafale de vânt care au atins pragul critic de 100 km/h. Având în vedere acest aspect, la nivelul mai multor surse şi staţii tratare şi/sau pompare s-au înregistrat noaptea trecută fluctuaţii şi căderi de tensiune ce au afectat alimentarea cu apă în mai multe localităţi din judeţ, inclusiv municipiul Constanţa”, au precizat reprezentanţii RAJA.

Astfel, duminică dimineaţă nu au apă potabilă localităţile: Biruinţa, Topraisar, Corbu, Mihail Kogălniceanu (inclusiv aeroportul și zona bazei militare), Oituz, Valu lui Traian, Castelu, Poarta Albă, Murfatlar, Cobadin, Viişoara, Cernavodă, Ştefan cel Mare, Făclia şi Saligny.

„În jurul orei 3.30, la Staţia de Pompare si Tratare Palas s-au înregistrat mai multe fluctuaţii urmate de o cădere totală de tensiune, motiv pentru care pompele de la nivelul staţiei nu au mai putut funcţiona. Până la remedierea situaţiei de natură electrică sunt afectaţi de lipsa apei consumatorii din municipiul Constanţa din următoarele zone: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, km 4-5, km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai şi Depozite – Halta Traian”, a mai precizat sursa citată.

Conform reprezentanţilor Drumuri Județene Constanța, de la ora 6.30 toate drumurile județene constănțene sunt închise traficului rutier din cauza vizibilității extrem de reduse. „Peste 30 de utilaje și 60 de oameni acționează pe drumurile județene constănțene la această oră”, au mai precizat reprezentanții Drumuri Județene Constanța.

Conform DRDP Constanța, din cauza vizibilității scăzute cauzate de zăpada spulberată de viscol, se închid următoarele sectoare de drum:
– DN 22A km 35+700 – 85+925 ora 5:00 (Ciucurova – Hârșova)
– DN 22D km 40+000 – 52+862 ora 5.00 (Horia – Ciucurova)

– DN 22D km 52+862 – 81+325 ora 6:30 (Ciucurova .- 2 Cantoane)
– DN 2A km 116+000 – 186+000 ora 5:30 (Giurgeni – Mihail Kogălniceanu)
– DN 2A KM 186+000 – 196+000 ora 6.30 (Mihail Kogălniceanu – Ovidiu)
– DN 22 km 178+625 – 287+000 ora 6.00 (Tulcea – Ovidiu)
– DN 3 km 129+000 – 241+000 ora 6.00 (Ostrov – Murfatlar)
– DN 38 km 0+000 – 53+000 ora 6.00 ( Agigea – Vama Negru Vodă)

Trenuri suspendate de CFR Călători

CFR Călători anunţă într-un comunicat că în contextul avertizărilor meteorologice şi al restricţiilor de circulaţie aplicate de CFR SA la nivelul Sucursalei feroviare Constanţa, este suspendată circulaţia următoarelor trenuri în data de 26.11.2023:

-I R 1580, IR 1882, IR1586, IR1682 în relaţia Constanţa – Bucureşti Nord
– IR 1583, IR 1881, IR 1885, IC 581 în relaţia Bucureşti Nord – Constanţa
– R 8004/8007 în relaţia Feteşti – Bucureşti Obor şi retur
– R 8122 Slobozia Veche – Bucuresti Nord se anulează pe distanţa Slobozia Veche – Urziceni
– R 8153 Urziceni – Slobozia Veche
– R 8154 Slobozia Veche – Urziceni
– R 8201/8205 Buzău – Feteşti – Constanţa
– R 8208/8204 Constanţa – Feteşti – Buzău
– R 8206 /8202 Constanţa – Fetești – Buzău
– R 8203/8207 Buzău – Feteşti – Constanţa

„Pasagerii care au bilete la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunţarea la călătorie”, arată compania.

Urmărește-ne pe Google News